Снимка: БулфотоСлънчево и топло време ни очаква през празничния 24

...
Снимка: БулфотоСлънчево и топло време ни очаква през празничния 24
Коментари Харесай

Дежурният синоптик на ТВ-МЕТ с подробна и много изненадваща прогноза за целия май!

Снимка: Булфото

Слънчево и топло време ни чака през празничния 24 май. Това демонстрира прогнозата за времето за целия пролетен месец, който нормално е най-дъждовният.

Средните оптимални температури за интервала ще бъдат сред 22 и 25 градуса, а междинните минимални сред 10 и 12 градуса. По-сухо е нормално от началото на месеца до края на първото десетдневие, и от 16 до 19 май. Това сочи прогнозата на Петър Янков дежурен синоптик на TВ-MET, представен от “Труд ”.

Месецът ще стартира със относително топло време и краткотрайни превалявания, основно в Западна и в Южна България. Това ще продължи и към Гергьовден до 11 май, когато обаче от североизток ще проникне по-хладен въздух и температурите ще се намалят, достигайки 15-20 градуса. По-съществени превалявания обаче се чакат през идващите дни, основно в западните и централни региони, написа Блиц.

Предимно слънчево ще бъде времето през интервала от 15 до 19 май и от 24 до 29 май, когато ще бъде и по-топло.

Май е най-дъждовният пролетен месец и страната постоянно е под въздействие на по-влажни океански въздушни маси, идващи от северозапад. При такива условия времето е неустойчиво – с развиване на мощна купеста облачност и краткотрайни дъждове, в следобедните часове постоянно съпроводени от гръмотевици. Понякога падат интензивни превалявания и градушки, причиняващи наводнения и вреди върху земеделските култури. Понякога обаче, когато над страната се настани горещи изсъхнал континентален въздух, температурите могат да доближат и 35 градуса.

Най-високите измерени температури през май за по-голямата част от страната са сред 32 и 37 градуса. По-горещо е било в Бяла, Русенско: 40 градуса, в Берковица и Средец 39, в Ловеч, Търговище и Образцов чифлик 38. Най-ниските минимални са от минус 2-3 градуса, в Ихтиман минус 4, във Вършец, Велинград и Казанлък минус 3 градуса.

Дъждовете през май носят изобилие до безкрайност. Това гласи националната метеорология, която включва прогнози за времето, учредени на обичайните знания и наблюдения.

Ако през този месец постоянно се подвигат вихрушки или пък сутрините са студени, ще има суша. Ако на Гергьовден вали дъжд, лятото ще е изсъхнало, а реколтата богата. Когато Гергьовден е замъглен, добитъкът ще е посърнал. Колкото дни преди Гергьовден прогърми, толкоз парище коства житото.

Освен чувство за лято, през май можем да си напомним и за отминалата зима. След арктични нахлувания, температурите се намаляват сензитивно и по високите полета е допустимо образуването на слани. Такива захлаждания се случват доста постоянно в края на месец. През 1991 година сред 24 и 27 май в планинските региони вали сняг, като новата бяла завивка по най-високите върхове надвишава 40-50 см.

И до момента в който феновете на белите спортове прибират ски и щеки, то феновете на слънцето и морето са все по-доволни. По Черноморието краткотрайните превалявания и захлажданията не са толкоз изразени, а морският бриз рядко разрешава на температурите да доближат 30 градуса.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР