Снимка БулфотоПриключи гласуването за лятно или зимно часово време. Допитването

...
Снимка БулфотоПриключи гласуването за лятно или зимно часово време. Допитването
Коментари Харесай

На едва 17 318 българи им пука по кое часово време ще живеем

Снимка Булфото

Приключи гласуването за лятно или зимно часово време. Допитването стартира на 20-и септември и завърши през вчерашния ден точна в 17 30 ч. Резултатите към този момент са ясни. Своите желания са написали тъкмо 17 318 българи. Предстои данните да бъдат обработени и през идната седмица - изпратени до работна група " Сухопътен превоз " към Съвета на Европейски Съюз, където тематиката се разисква сега, заяви Българска национална телевизия.

Така че, към момента не може да кажем кое е по пожеланото време у нас.

На този декор допитването не мина без проблеми. Част от недоволствата бяха свързани с бавния метод за гласоподаване, както и липса на ясно заложен въпрос.

За журналиста Любомир Мартинов присъединяване в допитването се оказало същинско предизвикателство. Регистрацията на уеб страницата лишила няколко минути, само че утвърждението от админ часове. Проблемите не свършили дотук.

" Аз срещнах компликация да си вляза в профила като си въведа потребителското име и паролата, не ме допускаше вътре. Затова се наложи с цел да се свържа с админ, който ми оказа помощ. По мейл комуникирахме. Два три дни може би ", сподели Любомир Мартинов, представен от Българска национална телевизия.

Журналистът взел участие и в анкетата на Европейската комисия, която съумя да сондира мненията на над четири и половина милиона европейци. 80% от интервюираните желаеха да спре практиката със промяната на времето и да се резервира лятното часово време. Според Любомир въпросите били ясно дефинирани, а гласуването с " да " или " не " лишило не повече от три минути.

Не по този начин обаче наподобява българския вид.

" Тук в свободен текст би трябвало потребителят да напише коментар какво му е мнението за проектодирективата. Това е един документ от 15 страници, който е написан на тежък бюрократичен език. Естествено би трябвало да се прочете, с цел да му направиш коментар. Нямаше заложени параметри по какъв начин да наподобява този коментар, какъв брой да бъде дълъг, какво тъкмо би трябвало да се напише. Това основава усложнение ", сподели Любомир Мартинов.

На този фон паралелно изследване на " Екзакта " демонстрира, че 48% от интервюираните избират за непрекъснато зимното часово време. Това са най-вече дами, хора на възраст над 59 години и поданици на провинцията. 32% са последователите на лятното време. В тази група попадат хора на възраст сред 30 и 40 години, високообразовани и поданици на огромните градове.

Очаква се Министерството на енергетиката да изготви националната позиция по въпроса. Идеята е тя да е съобразена освен с икономическите резултати, само че и с мненията и мненията на другите институции.

До 1 април 2019 година България и всички страни членки на Европейски Съюз би трябвало сами да изберат и да оповестят в Брюксел кое часово време считат да ползват като непрекъснато.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР