Снимка: БулфотоПреди малко с пълно единодушие депутатите в 45-тото Народно

...
Снимка: БулфотоПреди малко с пълно единодушие депутатите в 45-тото Народно
Коментари Харесай

Депутатите приеха с пълно единодушие предложените от ИТН промени в изборното законодателство

Снимка: Булфото

Преди малко с цялостно единогласие депутатите в 45-тото Народно заседание утвърдиха препоръчаните от ”Има подобен народ ” промени в изборното законодателство. ГЕРБ гласоподаваха в поддръжка, както заръча по-рано Бойко Борисов - под строй да поддържат всичко, което се предлага, оповестява " Евроком ".

Депутатите от ГЕРБ желаеха да се направи поименна инспекция при прегласуване, с цел да се даде възност на водачът на " ИТН " Слави Трифонов да гласоподава.

ФрогНюз напомня, че към този момент над седмица тематиката с мажоритарния избор и измененията в Изборния кодекс станаха мотив за нападки от ГЕРБ към Има Такъв Народ поради инициирания от тях референдум преди години. Днес също има кавги.

След като стана ясно, че от ГЕРБ ще върнат мандата за сформиране на кабинет, Борисов заръча на депутатите си да подкрпят всички оферти в пленарна зала. Така и стана - предлагането на " ИТН " за промени в изборния закон, които се гледаха на първо четене в Народното събрание, след разглеждането им в правната комисия, получи утвърждението на всички присъстващи в залата депутати. Единодушно " За " гласоподаваха депутатие от ГЕРБ, а въздържал се бе един единствен депутат.

Предложенията включват и основаване на избирателен регион отвън страната, с цел да могат българите в чужбина да гласоподават с преференция и за самостоятелен претендент.

Предложенията включваха гласоподаване по пощата за сънародниците ни в чужбина, напълно машинно гласоподаване, в това число и зад граница, само че с поддържането от секциите на запас от хартиени бюлетини, които могат да бъдат употребявани при неразгадаем механически проблем.

От " ИТН " предложиха също да няма ограничавания на броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните изборни комисии, както и подготовка за пробно електронно отдалечено гласоподаване, като първият опит да се организира още на изборите за президент тази година. Предлага се също и промяна на ЦИК, а комисията да стане дребен и стилен орган, като в нея да се отстрани квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР