Снимка: БулфотоПравителството да представи до 10 юли детайлна информация за

...
Снимка: БулфотоПравителството да представи до 10 юли детайлна информация за
Коментари Харесай

Гечев: Загубите са много повече от 700 млн. лв., прикриват се фирми, плащали по-ниска такса от законовите 15% върху залозите

Снимка: Булфото

Правителството да показа до 10 юли детайлна информация за събраните държавни  такси  от  Комисия та за  хазарт а, включително и приноса на обособените лицензирани фирми за последните 5 години.

Това желаеха депутати от  Българска социалистическа партия , които настояват, че разполагат с информация, че освен компаниите на 
хазарт ния необут Васил Божков са били облагодетелствани от по-ниски  такси  през годините. Левицата дори внесе план на решение, с което финансовият  министър  да бъде длъжен да даде тази информация пред народните представители, написа вестник СЕГА.

Предложението на  Българска социалистическа партия  обаче бе отхвърлено от болшинството в Народното събрание. Вместо това ГЕРБ излязоха с контрапредложение - финансовият  министър  да показа обща информация за събраните  такси  от 
хазарт ните оператори за последните години, както и платените налози за този интервал. Справката би трябвало да бъде представена до 10 юли, написа dunavmost.com.

" Имаме информация, причини и обстоятелства, с които считаме, че до момента в забележителна степен Народното събрание и обществеността са били подвеждани, че единствено избрани групи компании от този бранш са употребили преференции от българската страна ", съобщи депутатът от  Българска социалистическа партия  Румен Гечев. " Загубите са доста повече от 700 млн. лева, прикриват се компании, плащали по-ниска такса от законовите 15% върху залозите, и те са свързани с лица близки до премиера и до народни представители ", разгласи още Румен Гечев. Според него се отваря " втори чадър " над определени 
хазарт ни оператори, а на Държавната финансова ревизия явно е било неразрешено да влиза на инспекции в  Комисия та по  хазарт а. 

" Не може да бъдат препоръчани обществено данни за отделните 
хазарт ни оператори, така като това е данъчно-осигурителна информация и оповестението й е в нарушаване на законите ", изясни от парламентарната естрада депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. И за пореден път изложи тезата на ръководещите, че единствен провинен за ощетяването на бюджета с близо 700 млн. лева несъбрани  такси  е Държавната  комисия  по  хазарт , защото не е осъществила надзор върху компаниите на Васил Божков, които пък не са спазали закона.

Що се отнася до Българския състезателен тотализатор, Менда Стоянова заяви, че неприятният мениджмънт е причина през последните 5 години сдружението да е на загуба, а не неравнопоставеното състояние, в което то е било сложено, плащайки по-голяма такса от конкурентните частни
лотарии.

Депутатите от левица опонираха, че данни за  такси те, които заплащат концесионери, не са данъчно-осигурителна загадка. " Нас не ни интересуват общи данни за броя на 
хазарт ните оператори и постъленията от  такси . Явно още веднъж желаете да отклоните за още 5 години милиони левове ", уточни депутатът Георги Свиленски. 

В последна сметка финансовият  министър   Владислав Горанов  обеща, че ще даде информация на каква ставка са облагани отделените 
хазарт ни оператори - дали са плащали върху 15% от залозите, или 20% от приходите от  такси  и концесии. " Надявам се, това да даде до известна степен информацията, която левицата желае да получи ", сподели Горанов.

Финансовият  министър  разясни, че проблемите в  Комисия та за 
хазарт а за почнали надалеч преди 2015 година " Още през 2013 г.  комисия та е приемала да ползва по-ниската такса - 20% върху събрани комисиони, а не 15% върху залозите ", твърди Горанов. Тогава е изменен методът на облагане в  хазарт а, като е отстранен корпоративният налог върху  хазарт ната активност, а вместо него е въведено таксуване за извършване на лицензи. " Така нарушаванията при плащането на  такси  вече не се преследва от Наказателния кодекс, за разлика от облагането с налози. Трябва да се изследва дали декриминализирането не са дали кураж на  Комисия та по  хазарт а превратно да тълкува закона ", съобщи финансовият  министър .

Според него би трябвало да се обмисли дали облагането на 
хазарт а би трябвало да продължи да е с  такси , а не с корпоративен налог.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР