снимка БулфотоПоловината от българските младежи над 18 години живеят при

...
снимка БулфотоПоловината от българските младежи над 18 години живеят при
Коментари Харесай

Половината от младите у нас живеят с родителите си, хърватите са по-зле

снимка Булфото

Половината от българските младежи над 18 години живеят при родителите си. В това отношение по-зле са единствено младите хървати, сочи изследване

„ Близо 50 на 100 от младежите у нас живеят с родителите си, до момента в който в Дания единствено 4 на 100 от младежите над 18 години живеят с околните си. По-зле е в Хърватия, където 65 на 100 съжителстват с родителите си ". Това разяснява пред БНР проф. Искра Дандолова, анализатор по жилищна политика, във връзка последните данни на Евростат за жилищата у нас.

„ Този развой обаче се трансформира, като наклонността е младежите все по-често да живеят сами в града, въпреки и на квартира, в дребни жилища. Има и наклонност за връщане на хората към селата. Но действителна спънка това да не става постоянно е, че там няма какво да работят младежите. Има и друга наклонност у нас - в страната ни се образува тежко обществено разслоение. И по тази причина има едни 12 на 100 от хората, които живеят в свърхжилищна повърхност и други, които са в недостиг ", добави Дандолова в предаването „ Хоризонт до обед ".

Експертът разяснява още, че доста младежи са заминавали в чужбина точно поради невъзможността да си закупят жилище:

„ В предишното имаше взаимоспомагателните каси, които даваха заеми за закупуване на жилище. Но касите банкрутираха и младите българи продължиха да живеят със своите родители ".

По думите на специалиста най-сериозният проблем е жестокото обществено разслоение във връзка с жилищната политика:

„ Има едни милионери, които имат доста и големи жилища, даже в чужбина, и други, които не могат да живеят в първокласните затворени комплекси - това раздели популацията у нас. Това не е характерният модел на живот на българите, които постоянно са живели при съвсем идентични жилищни условия и дружно, а не разграничено в скъпи комплекси ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР