Снимка БулфотоПо 2 лева за черешка от Чили или по

...
Снимка БулфотоПо 2 лева за черешка от Чили или по
Коментари Харесай

Свободен пазар: Череши като злато и в София! Само един плод удря космическа цена

Снимка Булфото

По 2 лв. за черешка от Чили или по 3 лв. за две от Аржентина може да се купи на столичен пазар, оповестява „ Телеграф “, представен от Блиц. Кило от аления плод се продава надлежно по 80 и 60 лв., съгласно страната от която е доставен, изяснява продавачката. На сергията са изложени единствено две дребни кутийки със сочния плод. В склада има и кашони от редкия за това време на годината плод, успокои търговката. 

Череши тази година могат да се вземат за лекарство, майтапят се купувачи. Те допълват, че човек може да си разреши няколко плодчета, вместо шоколад или бонбони.

През зимата най-големи експортьори на череши за Европа са Чили и Съединени американски щати. За една година Чили е нараснала с 300 % производството на череши. Турция е третият световен производител и експортьор на череши. На Балканите най-ранните череши идват от Гърция и Турция. Те ще се появят през март. А първите български череши излизат на пазара в края на май, началото на юни.

Миналата година обаче поради измръзване родните череши бяха малко. В разгара на сезона цената не падна под 2,50-3 лв. за кило. Тази година към този момент климатичните прогнози са удобни и евентуално реколтата ще бъде добра, предвидиха производители.

В България черешите са на второ място след ябълките по размер на произвеждане. През 2014 година черешовите градини са се нараснали с 24% спрямо 2007 година Страната ни едвам през последните 4-5 години се върна на картата на страните-износителки като не може да се похвали нито с особени количества, нито със завладяването на кой знае какви пазари.

Ягодите се оферират по 15 лв. килото,. Кутийката върви по 6-7 лв., изясни продавачка на пазара. По пазарите може да се купи и пресен касис по 15 лв. килото, кралски фурми по 50 лв..

Зимните плодове, които също са импорт, могат да се купят на по-ниска цена. Килограм ананас коства 4 лв., мандарините и портокалите са напряко евтини – по 2,50 лв. най-вече.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР