Снимка: БулфотоПандемията с коронавируса е принудила образователния министър да вземе

...
Снимка: БулфотоПандемията с коронавируса е принудила образователния министър да вземе
Коментари Харесай

Славчо Атанасов: Говорих с министър Вълчев, всички училища затварят за две седмици

Снимка: Булфото

Пандемията с ковид е принудила просветителния министър да вземе съответна решение за всички учебни заведения в България.

Всички учебни заведения, в това число и началните, ще минат на онлайн образование до дни. Около това мнение са се обединили в Националния спешен щаб след разнобоя от последните дни. Новината удостовери за " Марица " ръководителят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов след диалог с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Централното решение ще постави завършек на хаоса, в който живеят преподаватели, възпитаници и родители в последните дни. Първоначалната концепция на министъра на образованието бе учебните заведения, които образоват деца от 5. до 12. клас, да работят хибридно – в клас и онлайн. Директорите трябваше за изготвят график, като съблюдават напътствията на Министерството на образованието и науката. Целта бе да се приключи напълно онлайн образованието, като потоците от учениците да учат присъствено и отдалечено на ротационен принцип. Отделни учебни заведения можеха да минават и напълно на електронно образование при растеж на инфектираните възпитаници и педагози.

Това обаче провокира блъсканица и напрежение в гилдията. За онлайн образование упорстват и доста от педагозите в начален курс, където децата са най-недисциплинирани в спазването на ограниченията.

В Пловдив поради две противоположни решения на Областния спешен щаб децата от 5. до 12. клас бяха върнати в учебно заведение за един ден през днешния ден, а от на следващия ден заниманията още веднъж ще са единствено онлайн. Хаотичните промени основават големи проблеми и за родителите.

За да се постави завършек на неразборията, в националния щаб обмислят да се затворят всички учебни заведения най-малко за 2 седмици.

Ден по-рано в изявление за БНР министър Вълчев настоя, че е срещу локдаун в образованието. „ Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния провинен, тъй като втората вълна съответства с отварянето на учебните заведения, само че това не е потвърдено “, разяснява министърът на образованието. Той настоя, че опция за нулева образователна година не съществува.

" Най-лесно се затварят учебни заведения, най-лесно ще се жертва образованието, само че става въпрос и за ценностен избор ", сподели още министър Вълчев, само че цитира проучвания, съгласно които дребните деца са по-малък пропагандатор на вируса.

Заради ескалиращата пандемия и рецесията в здравната система обаче учебните заведения в последна сметка най-вероятно ще бъдат затворени.

„ Разбирам претекстовете на министър Вълчев, тъй като образованието е също толкоз значимо за нацията, колкото и здравето. Но сега сме във война, здравната система е пред срутване, а страната – пред филантропична рецесия. Виждаме какъв брой хора си отиват всеки ден и дейностите на правилото „ проба-грешка “ към този момент са извънредно рискови “, разяснява някогашният кмет на Пловдив Славчо Атананов. И уточни, че в Пловдив към този момент берем горчивите плодове от сходни безредни дейности.

Пред " Марица " Атанасов описа, че щерка му, която е психолог, от през днешния ден дежури в коронавирус поделение. „ Медицинският личен състав не стига и това е явно, колкото и кревати да разкриваме. Някои хора очевидно не схващат, че става дума за лечебни заведения, а не за хотели, и най-важни са лекарите и медицинският личен състав, а не броят на леглата “, сподели още Славчо Атанасов.     

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР