Снимка БулфотоОтрицателният прираст добива застрашаващи размери, сочи статистика на Националния

...
Снимка БулфотоОтрицателният прираст добива застрашаващи размери, сочи статистика на Националния
Коментари Харесай

Едно родено българче на всеки трима починали

Снимка Булфото

Отрицателният приръст добива застрашаващи размери, сочи статистика на Националния център по публично здраве и разбори, оповестява БГНЕС.

Само за първите три месеца на годината умрелите българи са близо 29 хиляди души. Най-голяма е смъртността в столицата, където в последния им път са изпратени 5 230 българи. Втори по смъртност град е Пловдив, където животът си са изгубили 2 884 души, а на трето място се подрежда Варна, където са осъществени 2 087 погребения. Смъртността в Хасково, Стара Загора и Благоевград също е доста висока по отношение на броя на популацията – в тези градове умират по към 300 души всеки месец.

Разликата сред умрелите и новородените е изключително стряскаща в градове като Видин, където на 452 умряли са тримесечието са се родили едвам 59 деца; в Перник – 428 погребения и 97 раждания; в Смолян –  97 новородени се падат по 405 починали; и в Разград – за тримесечието са се родили 74 бебета, и са умряли 484 души.

Общо за първите три месеца на годината са се родили близо 13 хиляди бебета, като обичайно най-висока раждаемост има в столицата – 3 497. На второ място още веднъж е Пловдив с 1 578 нови бебета, и на трето – Варна с 1074 новородени. Отново обичайно ниска е раждаемостта във Видин, Перник, Ямбол, Смолян, и София област, където месечно се раждат под 70 деца.

Анализът сочи още, че за първите три месеца са умряли 69 бебета до 1-годишна възраст, и са регистрирани 63 мъртвородени деца. Стара Загора е с впечатляващо високо равнище на мъртви новородени – цели 9 за тримесечието. За съпоставяне в двумилионна София са родени едвам 11 такива бебета. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР