снимка: БулфотоОт НАП за периода април-юни 2020 г. отчитат, че

...
снимка: БулфотоОт НАП за периода април-юни 2020 г. отчитат, че
Коментари Харесай

НАП: Всеки 4 от 10 лв. в електронната търговия остава невидим за данъчните служби

снимка: Булфото

От Национална агенция за приходите за интервала април-юни 2020 година регистрират, че са направени близо 350 000 доставки на онлайн артикули.

Именно компаниите са с максимален дял на укрити доходи от онлайн продажби. Втори след тях са Едноличен търговец, а последни - физическите лица без Едноличен търговец.

Всеки 4 от 10 лева в електронната търговия остава незабележим за данъчните служби. На процедура към 40% от приходите от е-доставки остават отвън зоркия взор на Националната организация по приходите и в следствие се ощетява хазната. Това стана ясно от данни на , предоставени за „ ”.

Анализите и инспекциите на данъчните демонстрират, че съвсем 70%, или по-точно 68%, от е-търговците у нас са рискови. Очаквано максимален дял измежду рисковите търговци имат физическите лица без едноличните търговци, които са с 80% резултат. На второ място са едноличните търговци с към 60%, а трети са юридическите лица с под 20 на 100 дял. От друга страна, точно компаниите са с максимален дял на укрити доходи от онлайн продажби. Втори след тях са Едноличен търговец, а последни - физическите лица без Едноличен търговец. По данни на куриерските компании, които заявяват пред Национална агенция за приходите какви суми изплащат на свои клиенти за изпратени пакети с натрапен платеж, в това число пощенски паричен превод, най-често търгуваните по интернет артикули са спортни артикули, облекло и обувки (14%), следвани от компютри, мобилни телефони и други електроника (около 13%) и от медикаменти, козметика, фармацевтични артикули (12,5%). Реално максимален дял имат стоките в категория „ Други ” - близо 20%. Проведени анкети демонстрират сходни резултати с тази разлика, че на трето място по онлайн покупки са книги, вестници, писалищен артикули с към 13 на 100 дял.

Точно тези групи артикули са търгувани от рисковите търговци дружно с елементи и такъми за коли. С цел понижаване фискалната вреда за хазната, която към този момент наближава 300 000 000 лева годишно, данъчните подхващат редица ограничения като инспекции, проверки, телефонни акции. С тях внезапно се покачва броят на лицата, които непринудено заявяват такива доходи. Извършените през 2018 година инспекции на е-търговци са 1750, а проверките - 357 броя. Установените отговорности са на стойност 27,1 милиарда лева, като от тях непринудено са декларирани и импортирани близо 2,9 милиарда лева На идната година са осъществени 1669 инспекции и 629 проверки. Установените отговорности са 24,2 милиарда лева, само че непринудено импортираните остават незначително ниски - 1,9 милиарда лева По време на постоянната информационна акция през 2020 година пък са инициирани над 216 000 позвънявания измежду 9268 лица. Извършените инспекции са 241, от които 65 са открити нарушавания и са формирани административно-наказателни производства. Основните проверявани сегменти са доставките на храна и хранителни артикули по домовете, онлайн магазините и лицата, търгуващи посредством платформи за разгласи или обществени мрежи. От Национална агенция за приходите акцентират още, че доста разчитат на сигнали от жители, ползващи услугите на е-търговци и куриерски компании, само че при доставката на поръчаната стока не са получили касова записка.

 

И въпреки всичко данните за интервала 2014-2019 година демонстрират, че наред с броя интернет търговци, който се повишава от 58 500 до 90 800, се усилват рисковите магазини на пазара - от 37 100 през 2014 година до 61 100 през 2019 година Съответно евентуалните вреди също порастват от едвам 93,7 млн. лева на 240 млн. лева през 2019 година

 

Данните на статистиката у нас демонстрират, че онлайн търговията в България се разраства. Дори преди пандемията от ден на ден хора избраха да пазарят през телефона или компютъра си. По време на наложената карантина напролет на 2020 година е-търговците означиха забележителен растеж в поръчките, защото всички обекти бяха затворени и потребителите не смееха да излизат на открито в пандемичната конюнктура.

 

От Национална агенция за приходите за интервала април-юни 2020 година регистрират, че са направени близо 350 000 доставки на онлайн артикули. Изплатените суми пък доближават 3,5 милиарда лева За съпоставяне, единствено година по-рано индикаторът е малко над 3 милиарда лева за надлежно 300 000 доставки. През 2018 година пък доставките са под 250 000, а изплатените суми - към 2,3-2,4 милиарда лева

Всъщност работата на данъчните по ръководство на риска в сегмента на електронната търговия стартира още през 2014 година, когато главната цел е да се пресметна разликата сред заявеното и това, което действително има като приходи при е-търговците. В обсега на инспекциите на приходната организация от този момент до ден-днешен влизат класическите електронни магазини, е-търговските центрове, в които има разнообразни магазини и каталози, онлайн тържищата и акционите, е-каталозите и така наречен пазари при трето лице, в който компании употребяват трето лице, което да се грижи за наличието им онлайн.

 

Броят на записаните електронни магазини е четири пъти по-голям по отношение на 2015 година Съгласно условията на Наредба Н-18, по-позната като наредбата за касовите апарати, електронните търговци би трябвало да заявяват своята активност пред приходното ведомство. Последните данни на Национална агенция за приходите сочат, че през 2015 година записаните онлайн търговци са под 5000, на идната година те стигат тази численост, а през 2017 година скачат на над 6000. Най-значителен растеж има в интервала 2018-2019 година, когато техният брой се повишава от към 11 000 на близо 17 000 търговци, които влизат в регистрите на Национална агенция за приходите. Така стигаме и до 2020 година, когато записаните магазини в онлайн пространството са към този момент близо 20 000 броя.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР