снимка БулфотоОбемът на Камчия е намалял с 80% и има

...
снимка БулфотоОбемът на Камчия е намалял с 80% и има
Коментари Харесай

Едва 20% от водата в Камчия може да се ползва за питейни нужди

снимка Булфото

Обемът на " Камчия " е намалял с 80% и има към 20% вода, която може да бъде употребена за питейните потребности на черноморския град и другите селища в региона. Затова се търси опция с водоизточниците като язовирите " Порой " и " Ахелой ", написа.

В Бургаско се приготвят за прикачването на язовирите " Порой " и " Ахелой " към язовир " Камчия ". Това към този момент е разновидността да бъде преодоляна опасността от водна рецесия в морския град.

Министерският съвет трансферира двата язовира на регионалния шеф на Бургас.

" Следва двата язовира посредством общо заседание на асоциацията на ВиК сдруженията в региона да бъдат предадени за употреба на ВиК сдружението (в Бургас). В момента има сесии на съответните общински препоръки, на които ще бъде взето решения за упълномощаване на кметовете. Аз чакам да бъда акредитиран от министъра на околната среда и горите и районното министерство, тъй че идната седмица да проведем общо заседание, на което ще вземем решение язовирите да бъдат предоставени на ВиК сдружението. Ще вземем решения за сключване на анекс с ВиК сдружението ", заяви пред бТВ регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков.

По неговите думи процедурите са били задвижени доста преди абсурда, провокиран с изявлението на екоминистъра Емил Димитров в Народното събрание.

Шефът на ВиК сдружението Ганчо Тенев съобщи, че не могат да бъдат изпълнени всички действия по построяването на деривацията сред " Порой " и " Ахелой " към язовир " Камчия ", само че може да се осъществя огромната част. Трябва да се изградят общо 10 километра тръбопровод и три помпени станции, само че първата задача с която ще се заеме ВиК сдружението е укрепването на стените на двата язовира, с цел да няма огромна загуба на вода.

Средствата за построяването на язовирите - 60 милиона лв., са обезпечени, а регионалният шеф на Бургас не чака да има пречки по процедурите за реализацията на плана.

Следващата седмица ще бъде разисквано оповестяване на отчасти бедствено състояние в общините Поморие и Ахелой, с цел да може да се осъществя бързо планът, заяви регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР