Снимка БулфотоНай-пагубните решения България е взимала, когато е била независима.

...
Снимка БулфотоНай-пагубните решения България е взимала, когато е била независима.
Коментари Харесай

Проф. Пантев направи на пух и прах Деня на независимостта с много скандално изказване

Снимка Булфото

Най-пагубните решения България е взимала, когато е била самостоятелна. Независимостта е изискване, само че не е гаранция, че си доста умен в политическите и военните си инициативи. Преувеличаваме значимостта на България и в наши дни. В момента най-големият авторитет за един политик е да каже, че е подкрепян от чужбина, преди 100 години това е бил срамен акт. Това сподели историкът проф. Андрей Пантев пред Канал 3, представен от Блиц.

По думите му Левски и Ботев не са наблягали на думата ползи, а на думата независимост. „ Основният урок е духът на популацията, моралното здраве на един народ. Независимостта е условно разбиране, през днешния ден нямаме самостоятелни хора, страни и даже континенти, да не приказваме за политическия свят. Има една мъчителна зависимост в нашата история, таман се изправяме и един път настъпва заплашителен срив, по този начин както е след Съединението макар нашия успех “, добави проф. Андрей Пантев. Според него няма красива, има благородна война.

„ Когато си на бойното поле и държиш меч, автомат или Калашников, не можеш да си ангел. При нас постоянно идва замайващ удар от всичко това, което сме осъществили с кръв, с разум или с книга, до кръста и до меча стои книгата, ние там сме най-силни. Всички са считали, че българите не могат да се оправят с държавността, защото окачествяват България като неестествен артикул на съветския напън към Източното Средиземноморие. Ние намираме капацитет за войска и обучение, което в действителност е знамение “, споделя проф. Андрей Пантев. По думите му Денят на независимостта е поредност от звездни мигове до 1913 година.

„ Смятаха България за бъдещето на Балканите, махнахме всички тъмни епохи на българското смирение. Независимостта не е самоцел, тя е като демокрацията, значи, че взимаш същински, праваилни за себе си решения. Какво и да приказваме, задоволително е да погледнем на картата и да забележим, че ние сме доста смешни с това, че сме членове на Северноатлантическия пакт “, сподели още проф. Андрей Пантев.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР