снимка БулфотоМинистерският съвет одобри вдигането на студентските стипендии. Минималната се

...
снимка БулфотоМинистерският съвет одобри вдигането на студентските стипендии. Минималната се
Коментари Харесай

Министерски съвет вдигна минималната студентска стипендия с 15 лева

снимка Булфото

Министерският съвет утвърди повдигането на студентските стипендии. Минималната се увеличава от 70 на 85 лв., а оптималната от 150 на 180 лв., оповестява държавната пресслужба.

Мярката ще влезе в действие от началото на втория учебен срок на образователната 2020/2021 година Според кабинета повишението на студентските стипендии е " в синхрон с държавната политика за стимулиране на студентите да поставят повече старания за реализиране на по-високи резултати в образователния развой и възстановяване на качеството на образованието, както и доближаването му до упованията на работодателите ". Не излиза наяве по какъв начин нарастване с 15 и 30 лева дава отговор на тази похвала.

Иначе е допълнен и механизмът за установяване на средствата за стипендии по висши учебни заведения, като за българските и задгранични докторанти те се възнамеряват съгласно броя на продължаващите от миналата година (според броя на месеците) и одобрения нов банкет. За задграничните студенти (без средствата за стипендии за първата година на образование на признатите по междуправителствени спогодби за учебен, теоретичен и културен обмен) определянето ще е съгласно броя на стипендиантите от миналата година, новоприетите след приблизително обучение и одобрения банкет след виеше обучение.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 година е планувано нарастване с 6 млн. лв. на дотацията на държавните висши учебни заведения за стипендии на студентите и докторантите, което ще даде опция на тези учебни заведения да покачат размера на стипендиите, предоставяни по триумф и/или приход с 20%, каквото е и предлаганото нарастване на минималния и оптималния размер на тези стипендии, прибавят от държавното управление.

ПАРИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА Българска академия на науките

С друго държавно разпореждане е утвърден спомагателен трансфер в размер на 392 490 лева посредством бюджета на МОН за 2020 година за Българската академия на науките. Средствата ще послужат за осъществяване на проучване от страна на Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР