снимка БулфотоКритичен анализ направи доц. Гълъбов.Бюджетът не е таблица с

...
снимка БулфотоКритичен анализ направи доц. Гълъбов.Бюджетът не е таблица с
Коментари Харесай

Доц. Гълъбов: ИТН не са внесли нито един законопроект

снимка Булфото

Критичен разбор направи доцент Гълъбов.

Бюджетът не е таблица с цифри, а политики, за които някой би трябвало да носи отговорност. В този подтекст апелите на президента Румен Радев и на служебното държавно управление за актуализация на бюджета са неприемливи.

Същото важи и за служебното държавно управление да стане автоматизирано постоянно. И двете неща нямат нищо общо с парламентарната народна власт, разяснява доцент Антоний Гълъбов за БГНЕС.

Колегите побързаха да пакетират трите политически обединения в общ профил. Винаги съм упорствал, че „ ИТН “ са друг политически план. В прочут смисъл случилото се през последните дни удостоверява изрично това.

Целта на „ ИТН “, като политически план, е да промени цялостната система на политическо посланичество. Точно по тази причина те отхвърлят да следват каквито и да било правила и правила на държание в парламентарна среда, тъй като разчитат, че техните гласоподаватели чакат точно това.

Да напомним единствено, че когато върнаха мандата в 45-то Народно заседание, което в действителност провокира парламентарната рецесия, получиха на идващите избори на 11 юли над 100 хиляди гласа повече. 

Те разчитат на този вид държание – изцяло отменяне на какъвто и да било разговор да се харесва на техните гласоподаватели. В това отношение грешката с общото им пакетиране стана явна още преди към месец. Инерцията продължи прекомерно дълго и това попречи да се проучва действително обстановката.

Нямаше договаряния, тези три седмици бяха изгубени всъщност. Нямаше договаряния, имаше опознавателни срещи, както ги бях определил още в самото начало.

Другите политически обединения се срещаха с екипа на „ ИТН “ и нещо представяха като свои упования, само че беше безусловно ясно, че не се води разговор, който би могъл да докара до постигането на някакво минимално ниво на взаимни отстъпки.

За страдание, прогнозата, която направих малко след изборите на 11 юли - че ще се стигне до нови избори, се удостоверява. Това е най-лошият сюжет за България, тъй като ръководството на страната е неприятно сега. 

Самият факт, че и публичното мнение стартира да се обръща във връзка с служебния кабинет, не е инцидентно.

България влиза в рецесия, която може да се окаже доста дълбока. От една страна става дума за възходящ здравен риск, въпреки това, тези два месеца и половина на служебното държавно управление бяха изцяло изгубени от позиция на подготовката на страната за допустима четвърта вълна на коронавирус. 

Рекапитулацията е неприятна, тъй като служебното държавно управление не си свърши работата, а то е отговорно единствено пред Румен Радев, а Румен Радев не е виновен пред никого. Това положение на полупрезидентски режим на ръководство още три месеца ще докара до обществена и икономическа рецесия.

Най-лошият вид е Румен Радев да получи втори мандат. Категорично съм уверен, че той не е подобаващ за ролята на държавен глава.

Той го потвърди неведнъж през миналите години и изключително през последната година, когато стартира институционалното опълчване, което прерасна в политическа рецесия.

Забавянето на лансирането на различни кандидатури за президентските избори е рисково. Вижда се, че обособени политически партии едвам в този момент стартират да разсъждават по тази тематика, а ние сме на по-малко от 90 дни от президентските избори.

По Конституция датата, която Народното събрание би трябвало да дефинира, би трябвало да бъде в интервала сред 22 октомври и 22 ноември. Следователно, политическите партии ще бъдат принудени да дефинират някакви доста разпознаваеми фигури.

Хора със личен политически и обществен облик, които да могат в един извънредно къс интервал от време дейно да вземат участие на президентските избори.

По всичко наподобява, че ще имаме президентски избори в два тура. Много е значимо тези, които ще се явят против Румен Радев, да консолидират поддръжката си за втори тур.

Това е доста комплицирано упражнение, изключително, в случай че се развихри една доста тежка коронавирус рецесия през септември-октомври. Това ще промени доста неща. По тази причина екипът на Радев сега търси опция да избегне тези отговорности.

Точно поради това и виждаме тези под паника апели от страна на служебния кабинет да бъде обновен бюджета. Това е безусловно неприемливо.

Трябва да бъде ясно, че длъжностен кабинет не може да актуализира бюджет. Това не са таблици с цифри, а политики, за които някой би трябвало да носи отговорност.

В това отношението апелите и на Радев, и на служебното държавно управление, са безусловно неприемливи. Същото важи и за упованието този длъжностен кабинет автоматизирано да стане постоянен. И едното, и другото решение, нямат нищо общо с парламентарната народна власт.

„ ИТН “ ни сподели различен метод за връщане на мандата с прекачване на отговорността на другите политически обединения. Предстои да забележим дали на идващите избори това ще им донесе нова група от гласоподаватели, които да поддържат сходно държание. Лошото е, че вероятността за сформиране на държавно управление в това Народно събрание понижава до пренебрежимо ниски нива.

Големият проблем е различен. Ако погледнете страницата на Народно събрание, ще видите, че „ ИТН “ не са внесли нито един законопроект, като се изключи Временната комисия за смяната на правилника на работата на Народно събрание. 

И досега нямаме конституирано Народно събрание, няма нито една определена непрекъсната парламентарна комисия. Това е безусловно неприемливо. Това е трета седмица, откогато то стартира работа.

Продължават да се преглеждат оферти за краткотрайни комисии, а нямаме непрекъсната. Тези 36 законопроекта, които към този момент стоят в деловодството на Народно събрание, не могат да бъдат прегледани, тъй като няма непрекъснато настоящи парламентарни комисии. В 45-то Народно събрание обстановката беше съвсем същата.

Там имахме три непрекъснати комисии - здравна, бюджетна и правна, и 6-7 краткотрайни, а тук нямаме нито една. Това значи, че никой не е имал желание Народното събрание да проработи.

Извънредните краткотрайни комисии, които няма да доведат до никакъв резултат, са единствено игра с публиката. Това е още по-обезпокоително, защото има ясно предпочитание да бъде злепоставен Народното събрание и парламентарната народна власт, а страната да бъде тласната към разсъждения за полупрезидентски режим.

Трябва да бъде безусловно ясно, че полупрезидентският режим в България би бил просъветски, проруски. Ако някой има упоритости в тази посока, би трябвало да разбере, че промяна в Конституцията при тези условия е невъзможна, а всяко противоконституционно деяние е офанзива против държавността.

Движение за права и свободи открои най-интензивното политическо опълчване. През миналите две седмици в парламента най-интензивното опълчване не беше против ГЕРБ, а беше сред Движение за права и свободи и „ Демократична България “.

Движение за права и свободи маневрира добре в сходни обстановка, тъй като знае, че не е в положение да участва публично във властта. Това му разрешава да маневрира по този начин, че да усилва напрежението сред съперниците.

Движението неведнъж е употребило тази тактичност, и видяхме втвърдяването на тона против „ Демократична България “. 

Това множествено противопоставяне постави ГЕРБ в удобната обстановка на ясно изразена съпротива, с която към този момент съвсем никой не се занимава. „ ИТН “ върви към ролята на втора съпротива в това Народно събрание, което е още по-абсурдно. При неналичието на ръководещо болшинство – две опозиции са прекалено много.

Най-жестоката истина, която научи българското общество от случилото се досега, е, че политиците не се интересуват от дневния ред на България.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР