Снимка БулфотоКомисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол

...
Снимка БулфотоКомисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол
Коментари Харесай

В един ден КЗК спря сделките за ЧЕЗ и Нова телевизия

Снимка Булфото

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на надзор от страна на „ Инерком България “ ЕАД върху „ ЧЕЗ България “ ЕАД, „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД, „ ЧЕЗ Електро България “ АД, „ ЧЕЗ Трейд България “ ЕАД, „ Фри Енерджи Проджект Орешец “ ЕАД, „ Бара Груп “ ЕООД, написа offnews.bg.

Решението ѝ бе оповестено на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията.
Едновременно с това комисията разгласява и решение, че стопира договорката за Нова телевизия (Повече детайлности - по-долу).

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на надзор от страна на ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В., Нидерландия върху активността на „ Нова Броудкастинг Груп ” АД, и косвено върху нейните дъщерни сдружения „ Нет Инфо “ АД и „ Агенция Ева “ ООД, оповестяват оттова.

" Инерком България " е дребна пазарджишка компания с три дребни слънчеви мощности, благосъстоятелност на Гинка Върбакова. ЧЕЗ е най-голямото електроразпределително дружество у нас, което доставя ток на територията на 10 области в страната от Западна и Централна България, в това число и столицата София.

Сагата с продажбата на ЧЕЗ стартира през февруари, когато организация " Ройтерс " заяви, че Надзорният съвет на чешката енерго компания ЧЕЗ е дал авансово утвърждение за продажбата на българските активи на компанията. 

И до през днешния ден не е ясно от кое място фамилната компания със скромните активи (на стойност 90 000 лева за 2016 година, когато сдружението е отчело загуба от 11 хиляди лева.) би получила стотиците милиони евро, нужни за придобиването на активите.

Върбакова обаче, съгласно информация на в. " Капитал ", е кума на министърката на енергетиката Теменужка Петкова, която хвърли оставка измежду абсурда, само че тя не бе призната.

Ето по какъв начин Комисията за защита на конкуренцията стимулира отхвърли си " Инерком " на Гинка Върбакова да придобие ЧЕЗ:

Комисията е открила, че е налице  хоризонтално припокриване сред дейностите на участниците в концентрацията на пазара на произвеждане и доставка на едро на електрическа сила от фотоволтаични централи .

Сделката поражда и  отвесни резултати на пазарите, ситуирани надолу по веригата , а точно: пазарите на систематизиране на електрическа сила, на снабдяване/доставка на електрическа сила, на търговията с електрическа сила и на обвързваните с търговията услуги по съгласуване на балансиращи групи, пишат от Комисия за защита на конкуренцията.

На пазара на систематизиране и снабдяване/доставка на ел. сила придобиваната група е с естествено монополно състояние за територията, избрана в издадените ѝ лицензии за реализиране на тези действия. Паралелно, ЧЕЗ Електро България “ АД и „ ЧЕЗ Трейд България “ ЕАД, образуват значителен пазарен дял на база търгувани количества ел. сила на свободния пазар.

Въз основа на цялостния разбор може да се заключи, че поради отвесно интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със постоянен финансов запас и опит в електроенергийния бранш, се основават предпоставки нотифицираната договорка да докара до  определяне или усилване на господстващото състояние на обединената група , се споделя в мнението на Комисията.

С оглед необятния обсег от действия на придобиваните сдружения и тяхното значение за електроенергийната система на Република България, е налице съображение да се одобри, че актуалната централизация е от стратегическо значение за страната, като евентуалните резултати от нея биха имали  директно отблясъци на националната сигурност . Комисията смята, че съществуването на основни отвесни резултати ще докара до доста преимущество на участниците в концентрацията пред техните съперници, което от своя би попречило ефикасната конкуренция на оценените пазари.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен период пред Върховния административен съд.

Комисията показва, че поради водещата позиция на Нова броудкастинг груп на пазара се притеснява за резултата върху конкурентната среда след договорката, включително за тази на онлайн медиите. Причината е, че вложителят - чешкият милиардер петер Келнер, трябваше да придобие малкия екран дружно с нейните дъщерни дружества „ Нет Инфо “ АД и „ Агенция Ева “ ООД.  КЗК показва, че това би дало на придобиваната група опция за придобиване на господстващо състояние: да трансформират своята комерсиална политика под разнообразни форми, изразяващи се в ограничение на достъпа, повишение на цените или смяна в изискванията по подписаните контракти.

През февруари стана ясно, че Нова телевизия скоро ще има нов притежател, откакто досегашният Modern Times Group (MTG) се съгласи да продаде своя 95%-тов дял в Nova Broadcasting Group на капиталовата група PPF Group, водена от чешкия милиардер Петр Келнер. Сделката бе на стойност 185 млн. евро.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР