Снимка БулфотоЖелезниците пускат директен влак от столицата до Пловдив през

...
Снимка БулфотоЖелезниците пускат директен влак от столицата до Пловдив през
Коментари Харесай

Влакът София-Пловдив вече ще е бърз като автобус

Снимка Булфото

Железниците пускат пряк трен от столицата до Пловдив през септември. Новият влак на БДЖ ще взима дистанцията за два часа и ще стопира единствено на гара Пазарджик. Така пътуването ще се понижи с 20 минути до 2 часа и ще бъде по-конкурентно на автобусните превозвачи и шофирането по автомагистралата, пише  " Монитор ".

Проектът на държавните железници е част от политиката, ориентирана към угаждане на потребностите на пасажерите, което неизбежно минава през
рационализация на остарелия преносим състав.

Планирано е да се закупят 10 нови локомотива за скорост от 160 км/ч, с които да бъдат обслужвани към 30 влака дневно по дългите дестинации. Очаква се доставката да бъде осъществена до края на 2020 година на стойност за към 25 млн. евро.

В момента се прави техническо проучване на параметрите за закупуване на шинобуси. Идеята е с 10 нови шинобуса, които са към 60-90 локални за скорост от 120 км/ч, да се обслужват към 40 влака на ден, главно в район Пловдив на разстояние до 50 км. Стойността им е за към 15 млн. евро. Такива създават полската PESA и чешката Skoda.

Планирана е поръчка за закупуване и на 10-12 нови мотриси, най-вероятно 4 секционни с към 250 места за скорост от 160 км/ч. С тях ще се обслужват към 40 влака на ден на междинни дистанции сред огромните градове. Поръчката е планувана до края на 2019 година за към 75 млн. евро, като доставката се предстояща през 2022/23 година Общата сума за нов преносим състав възлиза на към 165 милиона евро

В сумата е включено и закупуването на 40 вагона, които следва да се обезпечат до 2023 година За 2020 година има обезпечени 50 милиона евро за нов преносим състав, останалите 115 милиона евро ще бъдат включени в поръчките за финансов трансфер за 2021, 2022 и 2023 година

Най-малко железниците възнамеряват търгове за 5 или 6 локомотива, както и за сред 30 и 50 вагона втора ръка, какъвто е и дневният дефицит в железницата в този момент. Стандартната цена на един чисто нов локомотив Siemens е 2.5 млн. евро, а за един нов вагон – към 1 млн. евро. Обмисля се и вид за закупуване на китайски локомотиви, които обаче ще би трябвало първо да бъдат сертифицирани.

Планът за закупуване на немски използвани вагони за който от сдружението споделиха преди месец, към момента е настоящ. Един подобен използван вагон, 2-ра класа, без климатик от Deutsche Bahn коства 30 хиляди евро. Ако се купят използвани вагони с първа и втора класа от немския оператор, те ще костват 35 хиляди евро.

Ако пък българските железници желаят в тях да има и климатик, тогава цената скача до 55 хиляди евро. Немските вагони са близо 30-годишни, само че през 2005 година им е изработен капитален ремонт и са надалеч по-добри от тези, с които нашата железница разполага в този момент.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР