снимка БулфотоГлавният прокурор на България Иван Гешев е на върха

...
снимка БулфотоГлавният прокурор на България Иван Гешев е на върха
Коментари Харесай

Le Monde: Иван Гешев е на върха на пирамида, недосегаем и не отговаря пред никого

снимка Булфото

Главният прокурор на България Иван Гешев е на върха на пирамида, недостижим и не дава отговор пред никого. Разполага се в голям кабинет с аспект към цяла София, цялостен с идоли.

Два етажа разделят офисите им във внушителната правосъдна палата в София, само че ги разделят светове. На втория Лозан Панов, първият арбитър на страната като ръководител на Касационния съд, заема дребен кабинет, където, пред европейския и българския знамена, приема без церемонии. На четвъртия Иван Гешев, основен прокурор, заема великански кабинет с аспект към цяла София, декориран с православни идоли и портрети на български военни фигури. Той е предпазен от впечатляваща система за сигурност, която не разрешава достъп на натрапниците, започвайки от публицистите, които той заобикаля след митингите, призоваващи за оставката му, коментира Le Monde, представен от.

„ В българския модел, завещан от руския, прокурорът е институцията, която концентрира най-вече власт. Той е на върха на пирамида, недостижим и не дава отговор пред никого. Той взема решение кой да бъде съден и кой не. И вместо да пази хората от бандити, нашият основен прокурор прави тъкмо противоположното: той пази приятелите си като с чадър и удря враговете си като с бейзболна бухалка “, наскърбен споделя пред Le Monde 49-годишният Лозан Панов. Избран през 2015 година за ръководител на Върховния касационен съд, магистратът намерено застана на страната на стачкуващите и изиска главата на своя връстник Иван Гешев, назначен в края на 2019 година за държавен обвинител №1.

Банкноти от 500 евро

„ Като арбитър би трябвало да съм отвън демонстрациите, само че когато фундаменталните полезности на върховенството на закона бъдат нарушени и институциите бъдат уловени в нечия хватка, аз съм задължен да приказвам “, изяснява Панов. Според него назначението на господин Гешев за основен прокурор е " премия " за ролята му в мрачното дело за неплатежоспособност на КТБ през 2014 година, " кражбата на века в България ". В нея името на близкият до властта олигарх Делян Пеевски фигурира в доста документи в досието на делото, само че той в никакъв случай не се е тормозил.

" Главният прокурор се намесва по този начин в доста стопански каузи ", твърди магистратът, който го упреква Гешев, че е защитил и министър-председателя Бойко Борисов от правосъдно гонене по случая с оповестените фотоси, показващи го да спи до пачки банкноти от 500 евро. " Единственото следствие, което той е почнал, е по отношение на приключването на тези фотоси, само че не и върху тяхното наличие ", споделя Лозан Панов.

Le Monde посвещава още една публикация на България, в която, по думите на изданието, в продължение на близо три месеца „ великото национално въстание “ против корупцията изисква напускането на консервативния министър председател Бойко Борисов.

Млади студенти, развяващи европейски флагове, юристи, обявяващи се против корупция, майки, които желаят повече обществена помощ за децата си с увреждания, православен духовник, отстранен от своята черква, от време на време социалисти или крайнодесни деятели...

Всяка вечер в продължение на близо три месеца, сюжетът е сходен, само че в никакъв случай изцяло еднакъв. Той се възпроизвежда в " триъгълника на властта ", кръстовището, наречено по този метод, защото концентрира в самото сърце на София седалището на държавното управление, българското президентство и Народното събрание. Няколкостотин души - даже няколко хиляди, както се чака в петък, 16 октомври, когато ще бъде маркиран стотният ден от започването на това " Велико национално въстание " - идват да извикат " Оставка, оставка " в подножието на тези здания, обръщайки се към министър-председателя Бойко Борисов и всемогъщия основен прокурор Иван Гешев.

" Мафиотско ръководство "  

„ В момента живеем под диктатурата на мафията “, твърди Арман Бабикян, един от тримата членове на „ Отровното трио ", прякора на организационния комитет на митингите, който включва с изключение на този пиар експерт, юрист и изтъкнат и прочут ваятел. Всички са обединени от безусловното отменяне на господин Борисов, 61-годишен някогашен пожарникар и телохранител, който ръководи България дясно и съвсем непрестанно от 2009 година насам. „ Няколко души завзеха властта и крадат европейски средства за себе си, раздават ги на своите другари благодарение на основния прокурор ”, осъжда този 53-годишен деятел, като всяка вечер слиза от сцената. „ Показваме на хората, че не би трябвало да се опасяваме “, прибавя и юрист Николай Хаджигенов.

Протестите бяха провокирани това лято след два епизода, които хвърлиха ярка светлина върху мащаба на казуса в страната със 7 милиона души, която е по едно и също време най-бедната и корумпирана в Европейския съюз, съгласно Неправителствени организации Transparency International, написа Le Monde.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР