Снимка БулфотоЕвропа предупреди за риск от балон на имотния пазар

...
Снимка БулфотоЕвропа предупреди за риск от балон на имотния пазар
Коментари Харесай

Риск от балон на имотния пазар у нас! Завишени ли са изкуствено цените?

Снимка Булфото

Европа предизвести за риск от балон на имотния пазар у нас. От отчет на Еврокомисията излиза наяве, че недвижимостите нарастват в 25 членки, само че в България темпът на повишаване надвишава допустимия предел, предава Би Ти Ви.

Завишени ли са изкуствено цените на парцелите у нас?

Това, което тормози Европейската комисия, е двуцифреният растеж в цените на парцелите в последните две години.

През 2016 година парцелите у нас, най-много в огромните градове, са поскъпнали с към 12%, като тази година възходът на цените продължава. Затова и за пръв път от Брюксел идва сходно предизвестие за голословно повишаване.

В момента Мария Георгиева живее чартърен. Смята, че приходите ѝ са задоволително постоянни, с цел да го заеми със заем за личен дом. „ Вместо наем ще си заплащам таксата за заем - към 800 до 1000 лева ”, показва тя.

Комбинацията от ниски лихви по заемите и по-високи заплати в огромните градове съживи имотния пазар, само че и бързо подвигна цените с близо 25% за две години.

Около 1000 евро на квадрат е междинната стойност на парцел в София. Притеснителното обаче е, че виждаме и предложения от галактическите 3000 евро на квадрат.

Според финансисти сходни цени са рискови. „ Основният сегмент, който първи ще бъде заплашен от прегряване, е жилищният пазар.Комбинацията от ниски лихви и високи цени основават избран риск, тъй като не всеки път съответната инвестиция може да се оправдае ”, разяснява Милена Виденова от компания за кредитно обезпечаване.

Съветът към купувачите е да не се изкушават от безразсъдно скъпи парцели, най-малкото тъй като се чака лихвите да тръгнат нагоре.

От бизнеса с недвижими парцели също считат, че цените у нас са скочили с бърз ритъм, само че нямат опасения, че може да се повтори рецесията.

„ Ако повишаването на лихвите се повиши гладко, това ще се отрази гладко и в цените на жилищата. Аз персонално съм спокоен за жилищния пазар към този миг, само че би трябвало да сме деликатни ”, уточни Георги Павлов, шеф на компания за недвижими парцели.

Според финансити в този момент е добър миг да се избере заем с закрепена рента за оптимално дълъг интервал.

Към момента българският пазар на парцели към момента е в рубрика „ възстановяващ се ” в отчета на Еврокомисията. Предстои да забележим дали ще се оправдаят прогнозите за закъснение в повишаването на парцелите.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР