Снимка БулфотоЕпархийският избор за нов Видински митрополит ще е на

...
Снимка БулфотоЕпархийският избор за нов Видински митрополит ще е на
Коментари Харесай

Епархийският избор за нов Видински митрополит ще е на 28 януари

Снимка Булфото

Епархийският избор за нов Видински митрополит ще е на 28 януари. Решението е взето на постоянно съвещание от зимната сесия на Светия синод, заяви отделът " Връзки с обществеността " при Светия синод на БПЦ., заяви bTV.

Беше избрана и листата с достоизбираемите епископи на БПЦ-БП, които ще вземат участие в избора за нов Видински митрополит.

На съображение член 85, алинея 1 от Устава БПЦ-БП, се дефинира листата на достоизбираемите епископи, претенденти за митрополитския избор във Видинската епархия. В нея са Драговитийският свещеник Даниил - викарий на митрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия; Белоградчишкият свещеник Поликарп - трети викарий на Пловдивския митрополит; Агатополският свещеник Йеротей - викарий на Сливенския митрополит; Мелнишкият свещеник Герасим - основен секретар на Светия синод и ръководител на Църковното настоятелство на патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски, и Константийският свещеник Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит.

Светият синод е решил Врачанският митрополит Григорий, наместник на овдовелия Видински епархийски трон, да провежда епархийския избор за нов митрополит на 28 януари 2018 г. На епархийския избор епархийските гласоподаватели ще излъчат двамата претенденти, събрали най-вече гласове.

След това на свое съвещание Светия синод ще прегледа изборните бумаги и в случай че епархийският избор бъде преценен като изрядно проведен, в следващата неделя, 4 февруари, в параклиса на Светия синод ще се състои каноничният избор. На него митрополитите от Светия синод с гласоподаване ще изберат един от двамата епископи за нов Видински митрополит.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР