Снимка БулфотоЕК ще излезе със Стратегия за Западните Балкани през

...
Снимка БулфотоЕК ще излезе със Стратегия за Западните Балкани през
Коментари Харесай

Захариева с гореща новина за Западните Балкани! ЕК вади на светло стратегия през февруари

Снимка Булфото

Европейска комисия ще излезе със Стратегия за Западните Балкани през месец февруари, която ще обгръща всички страни. Това сподели вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред БНР.

„ Външната политика стана по-видима за обществото поради дейната политика във връзка с страните от Западните Балкани. Това е главен приоритет по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, само че в това време е доста по-дългосрочна цел. България има интерес съседите да бъдат постоянни в дълготраен проект “, съобщи тя. 

По мотив задействането на чл.7 на Лисабонския контракт по отношение на Полша Екатерина Захариева разяснява: „ Това, за жалост, не са толкоз приятни и положителни неща, само че дават и огромна опция. Изненадваща е новината, че стартира процедурата. Вече има две разисквания – по време на Малтийското председателство и по време на Естонското председателство “. „ Европейска комисия реши да стартира процедурата, която дава опция за чуване на страната. Считам, че всяка една от страните би трябвало да вземе мнение, когато чуем и другата страна. Сега имаме единствено тази на Европейска комисия. Задължително би трябвало да се чуе мнението на Полша “, изясни тя. „ По моя информация, ще има среща сред полския министър председател и Жан-Клод Юнкер през януари. Много е значимо тази процедура да не се трансформира в мотив за ново разделяне на Европейски Съюз. Ще поставим всички старания като ръководители на Съвета да не се получи нова разграничителна линия “, уточни външният министър. „ По време на Българското председателство се надявам да реализираме единодушие по Дъблинския правилник и общата политика за убежища “, съобщи външният министър.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР