Снимка: БулфотоДали бонусът от 50 лв. да продължи да се

...
Снимка: БулфотоДали бонусът от 50 лв. да продължи да се
Коментари Харесай

Сачева: Вместо 50 лева може да вдигнем пенсиите

Снимка: Булфото

Дали бонусът от 50 лева да продължи да се дава на пенсионерите и след октомври или да се извърши индексиране на част от пенсиите, са обсъждали сътрудниците в Националния съвет за тристранно съдействие по предложение на страната.

Това стана ясно от думите на обществения министър Деница Сачева на брифинг след срещата, написа standartnews.com.

" В момента сме взели решение за погашение на добавки по 50 лева за август, септември и октомври. Как ще се продължи поддръжката за пенсионерите следва да се разиска. От една страна - има опция да продължи тази добавка. От друга - могат да се предложат дейни политики с тези средства във връзка с индексацията на част от пенсиите ", сподели Сачева.

Предлагаме линията на беднотия за идната година да е 369 лева, разгласи още Деница Сачева след съвещанието на тристранния съвет.

„ Линията на беднотия е обвързана само и единствено с финансова поддръжка за хората с увреждания, само че там няма подоходен аршин, т.е. безусловно всички ще бъдат подкрепени както през финансовата поддръжка, която е целева за хората с увреждания, по този начин и през системите за обществено подкрепяне “, изясни тя.

Сачева означи, че допълните средства, които ще бъдат нужни в бюджета за 2021 година за хората с увреждания ще са в размер на 21,5 млн. лева

По отношение на методиката за определянето на линията на беднотия: знаете, че това предложение, което сме създали се отнася само до това да можем да създадем механизма съответен във връзка с внезапни макроикономически придвижвания. Приели сме препоръчаните от синдикатите оферти за смяна, т.е. министърът на труда и обществената политика да може да дефинира линията не беднотия тогава, когато има негативен БВП и също по този начин да има опция да направи смяна тогава, когато има по-благоприятни стопански условия, т.е. има растеж. Социалният министър няма да може да дефинира еднолично линията на беднотия, уточни министърката.

Тя означи, че определянето на линия за беднотия ще бъде в прерогативите на Министерството на труда и обществената политика, само че предложенията на ведомството ще бъдат обект на диалози, публично разискване и диалози в Националния съвет за тристранно съдействие.

„ В това отношение считам, че по-скоро това, което вършим, е да създадем по този начин, че линията на беднотия да бъде съответна на действителните социално-икономически условия “, добави тя.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР