Снимка БулфотоДа поправи покрива, преди да удари бурята – това

...
Снимка БулфотоДа поправи покрива, преди да удари бурята – това
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева обеща да „поправи покрива, преди да удари бурята“

Снимка Булфото

Да поправи покрива, преди да удари бурята – това даде обещание новият началник на МВФ Кристалина Георгиев в изявление за „ Уолстрийт джърнъл ”, предаде  БНР .

В първото си изявление откогато пое поста Георгиева декларира, че опитът ѝ да се вижда с хора, изправени пред дефицит на храна и необятно публикувана беднотия, породени от неприятни политики, са затвърдили нейния ангажимент за икономическа суровост.

От „ Уолстрийт джърнъл ” напомнят, че Георгиева е първият водач на фонда, претърпял една от строгите стратегии на водещата институция за икономическо адаптиране. И пишат, че родината ѝ България мина през мъчителен преход от социализъм към пазарна стопанска система през 90-те години на предишния век в изискванията на възходящ дълг и безработица, които сринаха финансова система на страната и доведоха до висока инфлация. Тогава МВФ оказа помощ на стопанската система на България, като даде извънредно нужни заеми в подмяна на сложни политически промени, в това число стесняване на обществения бранш, приватизация на държавни предприятия и отхвърли от държавни дотации.

Българският опит като мотивация за кариера в интернационалните институции

Пред вестника Георгиева декларира, че точно този опит я предиздвикал да продължи кариерата си в интернационалните институции като Световната банка и Европейската комисия, защото изрично има вяра, че те могат да подобрят живота на елементарните хора. Сега тя е решена да показва това и отпред на МВФ.

„ Във времена, когато има повече песимизъм към нашата работа, най-хубавият метод интернационалните организации да потвърдят, че мултилатерализмът работи, е посредством неговото реализиране “.

Българският икономист е прекарала по-голямата част от вторник (1 октомври), преглеждайки настоящите кредитни стратегии на МВФ, с цел да дефинира дали се нуждаят от промяна, защото икономическият напредък се забавя.

„ Ние осъзнаваме, че световната стопанска система продължава да разочарова. Непредсказуемостта на комерсиалните разногласия, колебливостта на финансовите потоци, Brexit, споровете и естествените бедствия са в положение да причинят огромни стопански опустошения “, отбеляза Кристалина Георгиева.

Тя също по този начин означи неотдавнашната офанзива против саудитските петролни уреди и последвалият скок на цените на петрола като образец за рисковата неустойчивост, заплашваща света.

Публични вложения в поддръжка на икономическия напредък

Подобно на своя предходник - Кристин Лагард, и Кристалина Георгиева предизвестява страните да работят в този момент и да дават обществени вложения, подкрепящи икономическия напредък, както и реализиране на структурни промени, преди икономическите условия да се влошат в допълнение.

„ Кристин Лагард би споделила, когато слънцето грее е моментът да оправим покрива “, заявява Георгиева, цитирайки своята предшественичка и прибавя:

„ Идвам в миг, когато към този момент има облаци и инцидентни дъждовни капки и моето обръщение е, че няма повече опция да отлагате поправянето покрива “.

Г-жа Георгиева декларира, че МВФ под нейното управление ще се концентрира повече върху проблемите на неравенството, корупцията и климата, както и върху ефектите от бързите софтуерни промени.

Електроавтомобил – образец за битката с климатичните промени

„ Уолстрийт джърнъл “ припомня, че нейният докторат е съдържал тези за политиката за запазване на околната среда в Съединени американски щати, а сега  Георгиева е съпредседател на самодейност на високо ниво за политиките за изменение на климата дружно с Бан Ки-мун, някогашният началник на Организацията на обединените народи, и с Бил Гейтс - софтуерният милиардер, трансформирал се във човеколюбец.

В тази връзка Кристалина Георгиева си закупи електромобил предвид на терзания за изменението на климата. Днес тя кара алената си „ Тесла “ на път за работа, взривявайки автомобила с рок музика преди нейни основни срещи.

Г-жа Георгиева ръководи личната си обществена медия, като тя разгласява свои видеоклипове, облечена с тениска и суитчър като чиновник на Световната банка, или по какъв начин води флашмоб на Международния ден на дамите и йога сесии със своите чиновници като част от политиката ѝ за възстановяване на благосъстоянието на работното място.

Лидерският ѝ жанр предизвиква лоялността

Бивши сътрудници споделят, че нейният жанр на водачество предизвиква лоялността, само че тя също може да бъде твърда и директна. Според Джонатан Хил, член на Британската камара на лордовете, която работи с нея преди време в Европейска комисия, показва, че госпожа Георгиева " не може да бъде натискана от никой ".

Робърт Зелик, някогашен началник на Световната банка, сподели, че тя ще донесе в МВФ опита си на технократ, когато става въпроса за правене на покупко-продажби. „ Кристалина има уменията, широчината на опита, световната мрежа, интелигентността и персоналният си метод, с цел да се трансформира в извънредно сполучлив водач на МВФ в един провокационен и значим миг “, отбелязва той.

„ Игра на шах “ със 189 съперници

В предходната си работа като изпълнителен шеф на Световната банка госпожа Георгиева съумя да обезпечи увеличение на банковия капитал с 13 милиарда $ - съвсем удвояване на активите на банката - след деликатни договаряния със 189-те държави-акционерни и макар първичния песимизъм на администрацията на Доналд Тръмп и на Конгреса на Съединени американски щати, напомня „ Уолстрийт джърнъл ”.

„ Това беше като едновременна игра на шах със 189 съперници - никой не вярваше, че ще проработи “, съобщи Самир Сюлейманов, старши изпълнителен шеф на Световната банка, който работеше при нейното ръководство.

Работила е по-усилено от всеки собствен чиновник

„ Уолстрийт джърнъл “ отбелязва, че по време на работата ѝ в Европейската комисия от 2014 до 2016 година, тя е отговаряла за над 33 000 европейски чиновници и за бюджет от 175 милиарда $, освен това сега, когато Европа се бореше с голям брой изключителни обстановки като разтърсванията към еврото, имиграционната рецесия и вота във  Англия за овакантяване на Европейски Съюз.

Тя постоянно е работила по-усилено от всеки собствен чиновник, съгласно Елизабет Вернер, която беше началник на кабинета на госпожа Георгиева в Европейската комисия. Г-жа Вернер декларира, че някогашният ѝ началник се управлява от същинско разбиране, че интернационалните организации могат да подобрят живота на елементарните хора, изключително в разрастващите се страни.

„ Не обещавайте прекалено много, само че постоянно постигайте доста повече от това, което сте дали обещание - това е нейната мантра “, декларира за „ Уолстрийт джърнъл “ Елизабет Вернер.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР