Снимка: БулфотоБраншовите организации в автобусния транспорт са категорично против законопроекта

...
Снимка: БулфотоБраншовите организации в автобусния транспорт са категорично против законопроекта
Коментари Харесай

Всички автобуси спират в четвъртък от 14 до 15,30 часа

Снимка: Булфото

Браншовите организации в автобусния превоз са изрично срещу законопроекта за Българската автомобилна камара и при положение, че той не бъде отдръпнат, стартира стачка, написа offnews.bg.

От сектора заявиха, че на 14 юни 2018 година ще подхващат предупредителни протестни дейности, които ще се показват в прекратяване транспорта на пасажери в цялата страна за от 14.00 до 15.30 часа. Ако и това не даде резултат, на 25 юни 2018 година ще се премине към ефикасни протестни дейности до разрешаването на проблема. 

„ Това е закон, който не дава отговор на потребностите на сектора. Подготвен е от хора, които нямат пълномощия в пътническите транспорти. Закон, посредством който в действителност ще се приватизира държавната корупция “, разяснява Магдалена Милтенова от Браншови съюз за стопанска самодейност в превоза.

Според нея законопроектът опонира на Конституцията, на Закона за автомобилните транспорти и на редица други нормативни актове.

Скандалните съгласно автобусния отрасъл текстове показват за народен способен орган по използването на Регламент /ЕО/ 1071/2009 година на Европейския парламент и на Съвета Българската автомобилна камара. Към сегашния миг народен способен орган по смисъла на този Регламент е ИА " Автомобилна администрация ", респективно Министерство на превоза.

Незаконосъобразно е функционалности и действия на ИА „ Автомобилна администрация “ да бъдат изземвани и поверявани на Автомобилна камара, състояща се от директни съперници в бранша на публичен транспорт на пасажери. Още повече, че по смисъла на член 10 от Регламент /ЕО/ 1071/2009, функционалностите на способен орган се реализират от държавни органи, показват от автобусния бизнес.

Очаква се браншът самичък да взема решение кой да бъде лицензиран и кой не, както и да реализира надзор, тъй като явно съгласно законодателя в ИА „ Автомобилна администрация ” са налице „ съмнителни практики “. В същото време по този начин оферти законопроект по никакъв метод не подсигурява ясни условия за самостоятелност и безпристрастност при разпоредбите за допускане на нови участници на пазара, както и за отбрана на ползите на тези, които към този момент упражняват специалността „ авто транспортьор ", изключително с оглед обстоятелството, че същият позволява опцията съперник в бизнеса да бъде способния орган по използването на този закон, показват от сдруженията в бранша.

Според тях страната абдикира дефинитивно от грижата за развиването, отбраната и контрола върху автотранспортния бранш, а името „ Българска автомобилна камара “ е било непокътнато още през февруари в Търговския указател.

" Искаме господин Станислав Иванов, народен представител от ГЕРБ, да изтегли неотложно законопроекта. В противоположен случай, на 14 юни, от 14.00 до 15.30 часа, ще преустановим работа в цялата страна. “, съобщи Галя Топалова, ръководител на НСАПБ.

Категорична е позицията и против основаването на една Автомобилна камара, в която да членуват превозвачите, извършващи публичен транспорт на пасажери и превозвачите, извършващи публичен транспорт на товари.

Необходими са независими структури, каквито насоки дава и Европейското законодателство, отразени в Регламент /ЕО/ № 1071/2009, Регламент /ЕО/ № 1072/2009 и Регламент /ЕО/ 1073/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 година,относно общите правила за достъп до пазара на интернационалните автомобилни транспорти. Проблемите на сектора на автобусните превозвачи са радикално разнообразни от тези на товарните транспорти. Необходимостта от законодателни промени е друга за всеки един от браншовете, показват автобусните браншови организации.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР