Снимка БулфотоАфриканската чума, която мори прасетата у нас, не идва

...
Снимка БулфотоАфриканската чума, която мори прасетата у нас, не идва
Коментари Харесай

Румънски кебапчета и туристи, а не комари, докарали африканска чума у нас

Снимка Булфото

Африканската чума, която мори прасетата у нас, не идва с комарите, а с внасяни храни от Румъния. Тази теза разви шефът на Българската организация за сигурност на храните Дамян Илиев, който предизвести, че болестта може да донесе до 1 милиарда лева.загуби за родната стопанска система, в случай че не бъде овладяна. 

 По думите му обстановката е доста тревожна, а главен фактор за преместване на чумата са хората, които придвижват вируса. Освен  от туристи от Румъния, която е пламнала от чумата, вирусът се разнасял и от доста нашенци, които ходели на север от Дунав да пазарят и хапват там. 

„ Мога да ви кажа доста образци по какъв начин е пристигнал вирусът при нас. Едно е посредством диви свине и контакт на ловци с двора у дома, другото е посредством храни. От тези региони в Румъния, в които е чумата, са ходили да си купуват кебапчета. В месото вирусът стои три-четири месеца ”, изясни Илиев пред Би Ти Ви.

Той е безапелационен, че болестта не е пренесено от комари, от които пропищяха селищата край Дунав.

В петък ще бъде формиран график за пръскането по поречието на реката, което се забави поради неналичието на препарат. „ Той би трябвало да е позволен от Министерството на здравеопазването поради риска за пчелите, изясни шефът на БАБХ.

Междувременно държавното управление незабавно отпусна 3,7 млн. лева за справяне с разпространяването на африканска чума по свинете.. 

„ Две години успяхме да се спасим от този камшик, само че в този момент и с идването на румънските туристи сме изправени пред заплаха “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното съвещание на кабинета.

„ Вчера бяха открити нови 6 огнища на африканска чума. Първото е в Тутраканци през 2018 година Заразяването става елементарно и бързо, няма ваксина. Пролетно-летният сезон е пикът.

Единственият метод е физическо заличаване на дивите свине и свине вид заден двор, както и надзор върху стоките от

прилежащи страни - 1100 огнища има в Румъния. Вчера при откриването на 6-те огнища са подхванати ограничения, на 6 села има пунктове за стерилизация.

Благодаря на Младен Маринов - от през вчерашния ден незабавно ни спомагат с пожарната на нашите екипи, на регионалните дирекции. Браношова организация дава агнета, пари изплатихме “, разяснява министърът на земеделието и храните Десислава Танева. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР