Снимка Булфото1000 души - полицаи от граничните пунктове, шофьори от

...
Снимка Булфото1000 души - полицаи от граничните пунктове, шофьори от
Коментари Харесай

Борисов: 1000 души ще се тестват с бързи тестове за представителна извадка

Снимка Булфото

1000 души - служители на реда от граничните пунктове, водачи от градския превоз, водачи на коли за спешна помощ, ще бъдат тествани с бързи проби за COVID-19. Тази представителна извадки ще подскаже на докторите по какъв начин ще се развие болестта. Това изясни министър председателят Бойко Борисов на брифинга след съвещанието на Европейския съвет, написа frognews.bg .

Вчера министър председателят е разговарял дълго с ръководителя на медицинския съвет проф. Коста Костов, а по-късно с началника на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, след което се е стигнало до това умозаключение. Премиерът акцентира, че страната разполага с 1000 бързи теста и половината ще употребява в този момент, а след известно време ще тества още веднъж същите лица.

" Никъде няма задоволително бързи проби, даже и Испания, която ги създава. И те нямат доста. Тестовете, които имаме, са подаяние, т.е няма да се употребяват държавни пари. Обсъдихме какво ще се случи следствие, по какъв начин ще реагира европейската стопанска система на тази рецесия ", добави той.

" Има ли лекарство - няма, има ли ваксина - няма, има ли благонадежден тест - няма ли. Обсъдихме какво ще се случи следствие, по какъв начин ще реагира европейската стопанска система на тази рецесия. Решихме да подкрепяме кой каквото може, с изключение на с писмата които пратихме за Хърватия със съпричастност ", сподели Борисов.

" Това, което поставихме като тематика, са медицинските дрехи, маски, разгласи още министър председателят. - Държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз ще координират дейностите си за преодоляване на епидемията от ковид, както и методите за справяне със социалноикономическите последствия от разпространяването на болестта ".

" Към днешна дата никакви пари не се плануват. Общото умозаключение е какво би се случило... Тепърва ще се търси такова решение, тъй като, когато става въпрос за пари, мъчно ще се откри решение сред по-богатите страни и тези от Централна и Източна Европа. Обединяваме се към три оферти ", съобщи министър председателят.

" Дава се опция да употребяваме от неусвоените пари от фондовете, както и да пренасочим пари. От фондовете ни се дава опция да претрансформираме пари за най-нуждаещите се. В момента към момента няма проблем. Когато брутният артикул падне с 2%, тогава съгласно мен ще са нужни трилиони, само че първо ще се помогне на страните, които са в еврозоната. В понеделник " докторски мозъчен " концерн в Европейски Съюз ще предложи ограничения общи за всички 27 държави-членки ", разгласи още Борисов.

Той още веднъж посочи, че България е взела бързи и навременни ограничения против разпространяването на COVID-19.

Борисов още веднъж акцентира, че лекарство няма, ваксина няма, благонадежден тест няма. " Мозъчният концерн да предложи ограничения към всички страни членки. Българите повярваха на щаба, а не на тези, които споделяха, че някой е пуснал слуха за ковид. Бързи, навременни са били нашите ограничения ", установи той.

" Европейската взаимност съществува, тъй като имаме фондове, от които харчим сега за заплати, за инсталация. Въпросът е при липса на евробюджет за идващия програмен интервал какви пари ще бъдат разпределени ", сподели министър председателят Бойко Борисов.

В отговор на различен въпрос той посочи, че " зелените " транспортни коридори стартират да работят още по-добре.

Във връзка с Великден Борисов сподели, че не може да вземе решение за затваряне на църквите, само че предложи да се подхващат ограничения хората да са по-раздалечени, да има на всички места стерилизация.

В отговор на въпрос за идното съвещание на НСТС и настояванията на бизнеса да се разширят икономическите действия, които ще бъдат подкрепени поради рецесията, вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че дефиницията на браншове е безпределно необятна, само че добави, че голямата част от засегнатите ще бъдат покрити от предлаганите антикризисни схеми. Премиерът сподели, че се чака в сряда Българска народна банка и комерсиалните банки да излязат с пакет от ограничения. Вицепремиерът подсети, че за съкратените има обезщетение за безработица.

За поемането на разноските за осигуровки, министър председателят сподели: " Когато бюджетът не се извършва, а разноските летят с милиарди нагоре, в един миг няма къде да се срещнем " и добави, че затова дружно с финансовият министър се пресмята всяка стотинка ".

" Не виждам смисъл от привикване на Консултативен съвет за национална сигурност, този съвет няма какво да реши, сподели министър председателят. - Това което президентът Румен Радев направи, е неприемливо. Нито един негов сътрудник не го направи, а всеки си отбрани държавното управление ". Той уточни, че е спрял в неделя, 22 март, ежедневните си диалози си с президента Радев след изказванията и решенията на президента по отношение на проектозакона за изключителното състояние, оповестено поради епидемията с ковид.

" Съжалявам, че българският парламент не продължи работа по сходство на Министерски съвет и Европейския парламент ", сподели още Борисов.

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР