Снимка: Булфото, архивШефката на Държавната агенция за закрила на детето

...
Снимка: Булфото, архивШефката на Държавната агенция за закрила на детето
Коментари Харесай

Шефката на Агенцията за закрила на детето призова ЦИК и СЕМ да следят дали партиите въвличат деца в кампанията

Снимка: Булфото, списък

Шефката на Държавната организация за протекция на детето доктор Елеонора Лилова прикани ЦИК и Съвет за електронни медии да наблюдават дали партиите въвличат деца в акцията. Тя направи това с писмо до шефовете на двете организации - Александър Андреев и Бетина Жотева. Тя е безапелационна, че по време на предизборната акция за народни представители в 45-то нормално Народно заседание на Република България би трябвало да има закрила на децата от замесване в политическа пропаганда и потреблението им за политически цели.

" Обръщам се към Вас за продължение на положителното ни междуинституционално съдействие, построено през годините. Разчитам на Вас навреме да ни уведомявате при положение, че установите присъединяване на дете/деца в предизборна пропаганда и замесване в политически действия. От своя страна Държавната организация за протекция на детето ще подхваща нужните дейности за инспекция за нарушение на правата на детето по реда на член 11, алинея 4 и/или член 11а от Закона за протекция на детето и за следващи дейности за протекция на детето, както и ще уведоми документално ЦИК и/или Съвет за електронни медии за резултатите от осъществената инспекция във връзка постъпил сигнал от Ваша страна, в това число и в случаите на търсене на административнонаказателна отговорност от отговорните лица. "

За усилване на публичното внимание ДАЗД разгласява на формалната си интернет страница слогана: " Въвличането на деца в политическа активност е законово нарушаване. Нека съхраним децата! ", както и формалното послание на ръководителят на организацията до всички участници в акцията. " Обръщаме се към всички участници в предизборната акция, с цел да напомним, че не трябва да се употребяват деца за гонене на политически цели, в това число за директна или косвена пропаганда. Вярвам, че с обединените ни старания ще съумеем да съхраним персоналния живот на всяко дете у нас и да подсигуряваме правото му на невмешателство в него, което е обезпечено право на всички хора в нашата Конституция. ", уточни ръководителят на ДАЗД доктор Елеонора Лилова.

Практиката от отминалите предизборни акции демонстрира, че по време на обществени събития се употребяват и разгласяват персонални истории и данни на деца посредством проявление на техния облик (фото-или видеоизображение), имена или други признаци, по които могат да бъдат разпознати, като по този начин се основават предпоставки за нарушение на персоналната цялост на детето. Затова държавната организация се обърна и към медиите, които са един извънредно значим участник в предизборните акции. От ДАЗД оповестяват, че това не значи налагане на цензура върху работата на медиите, а уместност към личността на най-малките човешки същества. Всички хора би трябвало да внимават да не се злоупотребява с информацията, която касае деца, в медиите и интернет пространството.

" Молим публицистите или жителите преди да употребяват такава информация, авансово да се постараят да я ревизират посредством разнообразни достоверни източници, с цел да се избегнат и редица подправени вести и да се злепоставят деца. ", показа доктор Лилова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР