Снимка Булфото, архивПенсионерите затънаха още повече.Националният осигурителен институт е обработил

...
Снимка Булфото, архивПенсионерите затънаха още повече.Националният осигурителен институт е обработил
Коментари Харесай

НОИ: 10 300 пенсионери със запори

Снимка Булфото, списък

Пенсионерите затънаха още повече.

Националният застрахователен институт е обработил 10 307 запори, наложени върху пенсиите от държавни и частни правосъдни реализатори през предходната година, когато страната ни беше в пика на пандемията от ковид.

Това демонстрират данните за активността на института, написа в. " ". Спрямо година по-рано броят им понижават, като през 2019 година са наложени 12 018 запори, а през 2018 година - 16 990. Наблюдаваната трайна наклонност за спад в броя на пенсионерите, от чиито пенсии се вършат удръжки по запори, се дължи, от една страна на увеличението на размера на минималната работна заплата за страната, а от друга - на общото понижение на броя на пенсионерите у нас, изясняват специалистите от Национален осигурителен институт.
 
Според Гражданския процесуален кодекс наложително осъществяване може да бъде ориентирано единствено върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата, т. е. от по-ниските пенсии не могат да се вършат удръжки. През 2020 година минималната заплата беше избрана на 610 лв., което значи, че пенсии под тази сума не могат да бъдат запорирани.

Последните данни демонстрират, че към април тази година на 3093 пенсионери им се удържат пари най-често за неплатени отговорности към банки или битови сметки като парно да вземем за пример. От тази година минималната работна заплата е избрана на 650 лв., по този начин отбрана от запор имат над 85% от пенсионерите у нас, демонстрират данни на Националния застрахователен институт. Става въпрос за над 1,8 милиона българи, които получават до 650 лв. пенсия.

Ако пенсионер или работещ получава на месец сред 650 лв. (колкото е минималната заплата) и 1300 лв. (двукратния є размер), то на него ще му удържат една трета от прихода, в случай че няма деца и една четвърт, в случай че има такива, които устоя. Така, в случай че заплатата или пенсията е 651 лв., то запорът ще бъде надлежно 195 лв. или 162,75 лева на месец според дали има деца.

Ако наказаното лице получава на месец заплащане сред 1300 и 2600 лв., то ще се раздели с половината или с една трета от сумата, надлежно в случай че няма деца. Тук ще попаднат пенсионерите с по-високи пенсии, защото от 1 януари 2021 година оптималната пенсия стана 1440 лв..

Инспекторите от Национален осигурителен институт са обработили и 59 955 случая на пенсии, изплатени за минало време и 115 307 случая на възобновени неизплатени пенсии - общо 175 262 бр. Пенсионерите, чиито пенсии са спрени от погашение през годината въз основа на нормативно открити учредения, са 324 860. Издадени са над 37 242 удостоверения по отношение на получаваната от лицата пенсия и/или добавка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР