Снимка Булфото, архивПарламентът гласува новите лични карти с чип да

...
Снимка Булфото, архивПарламентът гласува новите лични карти с чип да
Коментари Харесай

Новите лични карти с чип влизат в сила от 2020 г.

Снимка Булфото, списък

Парламентът гласоподава новите персонални карти с чип да влязат в действие от 2020 година Това взеха решение депутатите при гласуването на промени в Закона за прекосяването през България на непознати въоръжени сили. Чрез него обаче се вършат ремонти в Закона за персоналните документи. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов изясни в коридорите, че не се отлагала електронната идентификация. Отлагало се въвеждането на новата система за издаване на български персонални документи, написа BulNews.

Той напомни, че през 2008-2009 година се организира предходната така наречен паспортизация, с която се утвърдиха сегашните мостри на българските персонални документи. С измененията в закона от 2016 година се вкараха нови мостри - персонална карта с електронен притежател, паспорт с електронен притежател и удостоверения за престояване на чужденци на територията на България, сподели той. Миналата година Министерство на вътрешните работи стартира подготовка за този развой на въвеждане на новата система за централизирана персонализация.

" Към сегашния миг системата е децентрализирана, т.е. българските персонални документи се създават в 30 центъра. Новата процедура планува персонализирането да се прави единствено в един център в София ", изясни Ципов. Промените плануват основаване на бърз и елементарен механизъм за споразумяване на пребиваването на задграничните военнослужещи от НАТО, цивилния съставен елемент и техните подвластни лица, работещи в структури на Алианса на територията на България до съществуването на техническа опция за издаване на карти, както изисква Законът за българските персонални документи - карта на чиновник в конструкция на НАТО и на подвластно лице на подобен чиновник. Съгласно измененията, Министерството на защитата ще дава с писмо нужната информация на Министерство на вътрешните работи за издаване на разрешенията и удостоверенията за престояване.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР