Снимка Булфото, архивКогато през август миналата година главният прокурор Иван

...
Снимка Булфото, архивКогато през август миналата година главният прокурор Иван
Коментари Харесай

Свободна Европа: Борисов дал на Гешев да живее в „Бояна“ срещу скромен наем, направил му ремонтче за 333 хиляди лева

Снимка Булфото, списък

Когато през август предходната година основният прокурор Иван Гешев беше запитан дали след избирането си на поста се е нанесъл в държавната резиденция „ Бояна “, той сподели единствено, че живее „ в държавен парцел “.

Шефът на обвиняването тогава сбито разяснява, че „ от този шубрак няма да излезне заек “, написа „ “.

И заек в действителност не излизаше. Почти една година ръководеният от Бойко Борисов Министерски съвет, който стопанисва резиденцията, не отговори на публично изпратените въпроси за местоживеенето на Гешев. Така се стигна до обстановката, в която всички знаеха, че основният прокурор живее в съседство на премиера и президента, само че никой не говореше за това.

След като мандатът на Борисов изтече, а в служба встъпи служебният министър-председател Стефан Янев, „ Свободна Европа “ изпрати още веднъж същите въпроси до Министерския съвет. И зайци започнаха да излизат.

Първият „ заек “ е, че от 29 юни предходната година Иван Гешев живее в държавен парцел. Това гласи формален отговор, изпратен от пресслужбата на държавното управление. Оттам не дават адреса му с претекста, че „ данните за местонахождението “ на обещано физическо лице са персонални данни.

Този „ държавен парцел “ е рециденцията в „ Бояна “. Това излиза наяве от отговор на въпроса кой е определил наема, който да заплаща Гешев. „ Наемът е избран от основния секретар на Министерския съвет, по предложение на шефа на комплекс „ Бояна “, написа в отговорите.

Още предходната година два самостоятелни източника, поискали анонимност, свидетелстваха пред „ Свободна Европа “, че основният прокурор се е нанесъл в Дом 5 от държавния комплекс в „ Бояна “. Вилата е една от осемте здания, намиращи се на територията на издигнатата през 1974 година резиденция „ Бояна “. Тя е основана като внушителен комплекс на комунистическото управление на страната. Състои се от две по-големи здания - Дом 1 и Дом 2. В първата през днешния ден е Националният исторически музей, а втората е комплекс от конферентни зали и жилищни елементи, който обслужва държавното управление. Има още 6 по-малки здания. Сред тях са вилите на президента, премиера и населяваната в последната една година вила на основния прокурор.

Площта на къщите е друга, само че всички те са по няколкостотин квадратни метра. В тях има спални, кабинети, салони за посетители и дневни пространства. Към парцела има и градина и гаражи.

Заек №2: Наемът не е пазарен
За да употребява тази повърхност в един от най-скъпите региони за живеене на София, основният прокурор заплаща наем по 100 лв. дневно. От държавната осведомителна работа прецизират, че съгласно изискванията на използването за месец се заплащат общо употребените нощувки, само че не по-малко от цената на 22 нощувки. Ако основният прокурор употребява къщата компактно за 31 дни, той би похарчил за наем не повече от 3100 лв..

Когато предходната година Гешев удостовери, че живее в държавен парцел, той посочи, че заплаща наем на пазарни цени. Проверка на „ Свободна Европа “ в профилираните имотни уеб сайтове сочи, че къщи с параметри сходни на Дом 5 в региона на Бояна, се отдават за цени вариращи сред 4000 и 6000 лв.. Т.е. даже основният прокурор да заплаща нощувки за цялостен един месец на страната, то наемът му е на половина от цените на пазара.

Въпреки че от Министерския съвет не дават точния адрес на основния прокурор, за който свидетелстват източниците на „ Свободна Европа “, има косвени данни, които удостоверяват, че Гешев живее тъкмо в Дом 5.

След изискана информация излиза наяве, че директно преди основният прокурор да се нанесе в „ държавна благосъстоятелност “ на 29 юни предходната година, във въпросната вила са направени огромни поправки. Общата им стойност е 333 860, 39 лв., демонстрират получените документи. За сходна сума може да се купи огромен апартамент в центъра на София.

Последното и най-крупно реновиране е за 297 653 лв. и е повсеместен ремонт на „ пространства и апаратура “ в Дом 5. Ремонтните действия са траяли към три седмици. Започнали са на 26 май 2020 година и са завършили на 16 юни. Точно 13 дни преди Гешев да се нанесе в Бояна.

Междувременно в същата вила е ремонтиран водопроводът, а след това къщата е снабдена с видеонаблюдение.

В историята изскача и още един заек от същия шубрак. И това е основанието, поради което основният прокурор се е нанесъл в държавния комплекс. Миналата година шефът на обвиняването сподели, че това се е случило по „ рекомендация на всички български служби за сигурност, в това число Национална работа за защита (НСО) “.

Оказва се обаче, че това не е по този начин. Според отговорите, които медията е получила, държавният парцел е препоръчан на Гешев „ по отношение на писмо от Прокуратура на Република България “. Т.е. ръководената от Иван Гешев прокуратура предлага Иван Гешев да живее в държавна вила.

В писмото на прокуратурата „ се цитира резултат от извършено охранително проучване “ от Министерството на вътрешните работи (МВР), Бюрото за отбрана към основния прокурор и НСО.

„ Свободна Европа “ е потърсила за коментар по всички тези въпроси говорителката на основния прокурор Сийка Милева. Тя обаче отказала да разяснява, поискала прелестен ден и затворила телефона.

От момента на построяването ѝ до момента резиденция „ Бояна “ обичайно подслонява президентите, министър председателите и някои ръководители на Народното събрание. През последните 30 години не е известно в „ Бояна “ да е живял представител на правосъдната власт.
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР