Снимка: Булфото, архивБившият социален министър Иван Нейков коментира темата с

...
Снимка: Булфото, архивБившият социален министър Иван Нейков коментира темата с
Коментари Харесай

Иван Нейков: Има голяма разлика между пенсията в НОИ - първият стълб и във втория стълб

Снимка: Булфото, списък

Бившият обществен министър Иван Нейков разяснява тематиката с пенсиите в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия.

" Новите пенсионери не могат да бъдат ощетени, ще получат толкоз, колкото са внесли. Има огромна разлика сред пенсията в Национален осигурителен институт - първият дирек и във втория дирек. Разликата е, че в Национален осигурителен институт има права, а във втория дирек има пари - персонални, импортирани от индивида. И каква пенсия ще получиш от втория дирек, зависи от това какви пари си внесъл там ", сподели Нейков.

Депутатите одобриха измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, които касаят втората пенсия.

" За да влязат в действие действително, до 30 юни би трябвало да бъдат признати 14 подзаконови акта, които ще детайлизират тази уредба, която одобриха депутатите. Ако са импортирани по-малко от 900 лв. във втория дирек, просто ще си получат тези малко импортирани пари, само че в случай че са правили положителни вноски, те ще получат и пожизнена пенсия ", изясни Иван Нейков.

По думите му размерът от втория дирек зависи от приноса.

" Парите за втора пенсия зависят единствено от самите нас, от това какъв брой сме внесли. Огромен брой от хората, приказва се за 70% от родените след 31-ви декември 1959 година, които се обезпечават във втория дирек, не знаят в кой пенсионен фонд са им парите. Не е обикновено да не знам мои пари къде са ", добави някогашният обществен министър.

Иван Нейков изясни, че парите в пенсионните фондове имат гаранция и не могат да паднат под импортираните суми, даже в случай че фондът е бил неприятно ръководен, защото това е записано в закона.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР