Снимка бТВПотенциалните инвеститори в АЕЦ Белене се притесняват от политическия

...
Снимка бТВПотенциалните инвеститори в АЕЦ Белене се притесняват от политическия
Коментари Харесай

Шефът на НЕК за „Белене”: Политическият риск притеснява инвеститорите

Снимка бТВ

Потенциалните вложители в АЕЦ „ Белене ” се тормозят от политическия риск пред плана. Това сподели пред националното радио изпълнителният шеф на Националната електрическа компания Петър Илиев.

„ Те се притесняват, че в случай че се включат в построяването като вложител или като акционер, след време някой различен може да ги спре и да бъдат направени едни разноски ”, изясни той, представен от бТВ.

По думите му, с изключение на китайски компании, интерес към Втора атомна има и от Южна Корея: „ Преговорите са на много начално равнище. Идваха и Корейската държавна асоциация, която дава отговор за Източна Европа ”.

Към момента разноските на НЕК по плана за АЕЦ „ Белене “, които са към милион на година, не са приети в цената на електрическата сила и грижата за плана става за сметка на част от облагата на компанията, разяснява още Илиев и изрази вяра строителството скоро ще стартира.

По думите му неналичието на държавни гаранции за „ Белене ” не тормози вложителите, тъй като има способи те да бъдат подкрепени и без ангажимент за цената на еленергията. „ Във всички случаи страната ще има регулираща и стопираща квота ”, акцентира шефът на НЕК.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР