Снимка: bTVНяма африканска чума по свинете в село Бозвелийско, което

...
Снимка: bTVНяма африканска чума по свинете в село Бозвелийско, което
Коментари Харесай

Няма африканска чума по свинете в село Бозвелийско

Снимка: bTV

Няма африканска чума по свинете в село Бозвелийско, което се намира в 3-километровата защитна зона от огнището на заболяването в Тутраканци. Това демонстрираха резултатите от първите проби от животните в селото. Областният шеф на Варна Стоян Пасев съобщи, че проби са се взимали до късно нощес и нито едно животно не е било пропуснато, оповестява bTV.

На този стадий обаче всички защитни ограничения в региона остават в действие, докато негативните резултати не се потвърдят от вторите проби. До седмица ще бъдат взети нови проби, тъй като инкубационния интервал на заболяването е 14 дни.

Областните управляващи ревизират информация, че притежатели в Тутраканци са заклали прасетата си преди да излязат резултатите от пробите, които потвърдиха огнището на заболяването в селото. Изнасянето на живи животни, фуражи и месни артикули от селото е неразрешено.

" Призовавам ги, в случай че са ги заклали - да си ги ядат на място, да не изнасят месо от този регион. Нито наденици, нито суджуци на студенти, нито каквото и да е месо да не излиза от 3-километровата граница ", сподели още Пасев. 

В село Тутраканци бяха умъртвени по човечен метод над 80 животни и загробени на място, откакто имаше позитивни проби за заболяването. Българската организация по сигурност на храните припомнят, че африканската чума по свинете е мощно заразно заболяване, което визира свинете от разнообразни възрасти без значение от пола.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР