Снимка: БТАПравителството е приело детайлна управленска програма, но в подготовката

...
Снимка: БТАПравителството е приело детайлна управленска програма, но в подготовката
Коментари Харесай

Денков: В министерствата има проблеми за милиарди, наследени от служебния кабинет

Снимка: Българска телеграфна агенция

Правителството е приело детайлна управническа стратегия, само че в подготовката на програмата се е сблъскало с редица проблеми за милиарди левове, наследени от служебния кабинет. В някои от случаите става дума за явни управнически неточности и нарушавания в разпоредбите. Това сподели на пресконференция премиерът Николай Денков, оповестява Българска национална телевизия.

На нея вземат участие още министърът на финансите Асен Василев, министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков и министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков. 

" Налага се от първия ден да гасим пожари в множеството министерствата. Тези пожари, постановиха да включим спомагателни действия в програмата, което лишава доста сила и време от работата на екипите в министерствата ", сподели Денков.

" Описаните проблеми засягат доста милиарди левове, които най-малкото са под риск, а някои от тях са изгубени. Предвид характера им някои от тях ще бъдат показани на контролните органи, с цел да се види има ли вреди в изключително огромни размери. Ако да - ще бъдат препратени на прокуратурата. Това значи за какво всяко държавно управление би трябвало да има надзор ", сподели още министър председателят.

Той даде и позитивен образец с министър Крум Зарков, чиито законопроекти са помогнали да започва сполучливо законодателната стратегия на това Народно събрание, но изброи отрицателните образци:

- Служебното държавно управление е нарушило Закона за бюджета като не е показало през ноември предходната година предложение за постоянен бюджет. След което е показало бюджет с недостиг 6.4%, който се оказа раздут недостиг, а аргументите, за което занапред ще се откриват. 

- По ПВУ има извънредно съществено закъснение - промени и вложения, които е трябвало да бъдат приключени до предишния декември, а в действителност са изпълнени на половина. Това е довело до риск средствата по ПВУ да не бъдат получени през 2023 г. 

- При медицинските хеликоптери - служебното държавно управление е закрило комерсиалното сдружение и е трансферирало активността към Държавния авиационен оператор, който няма право да прави тази активност. Сега процесът би трябвало още веднъж да се рестартира. Трябва още веднъж да се основава комерсиално сдружение, което да поеме активността. И още: служебното държавно управление е сбъркало къде да прави оперативните площадки, където би трябвало да престояват хеликоптерите. 

- Следващ образец е Пловдивският панаир - служебното държавно управление не е направило нищо, с цел да спре неговото прекъсване. В момента се търсят благоприятни условия да не бъде осъществено прехвърлянето на Панаира или, в случай че това не може да бъде направено, да се резервира активността му. 

- Други проблеми - с ДКК, неремонтираните язовири, изчезналите над 600 млн. лева, ПАВЕЦ " Чаира ".

- В Министерство на регионалното развитие за три дни - сред 5-7 юни АПИ прави оценка и входира над 30 000 страници, подадени поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на Републиканската пътна мрежа за 4 милиарда лева за идващите 4 години. " Можете ли да си визиите по какъв начин се правят оценка тези страници за три дни? ", попита Денков. Министърът е направил инспекция и е открил, че част от изискванията при заданията са незаконосъобразни и това му е дало учредения да приключи поръчката. Сега ще има обжалвания и ще бъдат сложени под риск осъществяването на тези действия. 

- Половин година толтаксите на превозвачите са отсрочени от служебното държавно управление. 

- Проблеми има и във ВиК плановете по Оперативна програма " Околна среда ", инхаус възлаганията по Автомагистрала " Хемус ", висящите поръчки в АПИ, отворени предложения за 600-700 млн. лева за съществени поправки по Републиканската мрежа, по които не са подхванати никакви дейности. Нищо не е направено и по Автомагистрала " Струма ".

- Неясноти има и в законите - Законът за устройството на територията - за непоносимост към противозаконните градежи, Законът за пътищата, Законът за водоснабдяване и канализация.

- В Министерството на енергетиката - още в края на предходната година се е появила информация в медиите, че към този момент са изгубени 200 млн. лева поради неподадени териториални проекти за районите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Денков сподели, че България е в риск да загуби 1.6 милиарда лева, в случай че до края на годината тези териториални проекти не бъдат признати. Нищо не е направено от служебното държавно управление, сподели Денков. 

- Проблем е и договорът с БОТАШ. Под прикритието на комерсиалната загадка се оказа, че има подписан контракт с доста неизгодни и неравнопоставени клаузи за България във връзка с газопреносните системи сред България и Турция, сподели Денков. Турската компания получава достъп до българския и европейски пазар, без противоположното да е правилно. Нямаме достъп до турския пазар. Задавайки служебното държавно управление дълготраен контракт за 13 години, задължава страната за стотици милиарди лв. годишно, даже и България да не внася заложените количества газ.

Миналата седмица държавното управление анонсира пет съществени целта, залегнали в направената от ръководещите Програмата за ръководство на България за интервала от юни т.г. до декември 2024 година и призната от кабинета на 26 юли. Първият приоритет е присъединение на България към Шенгенското пространство до края на 2023 година. Вторият - присъединение към еврозоната от 1 януари 2025 година Третият приоритет на държавното управление е преодоляване на инфлацията, а четвъртият и петият са промените и плановете от Националния проект за възобновяване и резистентност, както и бистрота при ръководството на общинските планове.

Инфо: Българска национална телевизия

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР