Снимка: БТА Новият участък е с дължина шест километра и

...
Снимка: БТА Новият участък е с дължина шест километра и
Коментари Харесай

Васил Терзиев и Георги Гвоздейков дадоха начало на строежа на новия лъч на метрото

Снимка: БТА

Новият сектор е с дължина шест километра и ще има шест метростанции. Той е уголемение на Линия 3 през ж.к. " Слатина " и доближава до бул. " Цариградско шосе " при Окръжна болница. Първата копка е на две от новите шест станции на метрото. Това са станция 5 на бул. " Асен Йорданов " (срещу зала " Арена София " ) и станция 6, която ще е под локалното платно на бул. " Цариградско шосе ", против Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване " Св. Анна ".

Снимка: БТА

Това е значим и чакан план, който има отношение към това по какъв начин ще се придвижват по-удобно и дейно 75 хиляди софиянци, сподели кметът на София по време на откриването на разширението.

Васил Терзиев добави, че по този метод ще накарат сред девет и 10 хиляди софиянци да слязат от колите и да изберат метрото като превоз. Той уточни, че развиването на градския превоз е съществена тематика на общината и ще не престават да влагат в развиването на метрото.

Снимка: БТА

Кметът на София благодари на предходната администрация и всички, които са взели участие в развиването и подготовката на този план, с цел да може през днешния ден той да започва.

Ангажираме се да продължим тази добра традиция, съобщи Терзиев и добави, че до 2027 година - когато този план бъде приключен, ще не престават да развиват превоза на града.

Министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков уточни, че е време е да накарат софиянци да се качат от колите на метрото. Гвоздейков показа, че тази заран му е лишило повече от час с цел да се придвижи с колата от кв. " Люлин " до кв. " Дружба ", а решението за този трафик по никакъв начин не е закъсняло.

Снимка: БТА

По думите му трафикът ще бъди омекотен със строителството на метрото, което ще обезпечи една по-добра съгласуваност и по-добро икономическо развиване на столицата. Трябва да привикваме да минаваме към екологичния превоз, каквато е философията на метрото, уточни министърът.

Ръководителят на " Метрополитен " Стоян Братоев уточни, че всеки идващ стадий от изглаждането на метрото е значим за столичани, само че този е изключително значим, тъй като със относително дребна дължина от шест километра, ще обслужи повече пасажери на километър, в сравнение с останалите елементи от метрото.

В този сектор прогнозата е, че към " София тех парк " има 40 хиляди работни места, на бул. " Цариградско шосе " са над 20 хиляди работни места, а към тези числа влизат и живущите в кварталите " Слатина " и " Гео Милев ". Над 9 хиляди тона нездравословни субстанции по-малко ще се изхвърлят всеки ден във въздуха на София, а ползващите метрото ще спестят 210 000 човекочаса, сподели още Братоев.

Снимка: БТА

На събитието участваха още ръководителят на представителството на Европейската комисия за България Бойко Благоев, регионалният шеф на София-град Вяра Тодева, кметът на регион " Слатина " в София Георги Илиев и ръководителите на Управляващият орган на Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020.

Строителната площадка за разширението към " Слатина " бе открита на 24 октомври, само че през днешния ден стартира същинската работа. Финансирането е обезпечено от Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР