Снимка: БЛСБългарският лекарски съюз излезе със заплашителна декларация до председателите

...
Снимка: БЛСБългарският лекарски съюз излезе със заплашителна декларация до председателите
Коментари Харесай

Лекарският съюз скочи срещу бюджета на Здравната каса

Снимка: БЛС

Българският лекарски съюз излезе със заплашителна декларация до ръководителите на Народното събрание Цвета Караянчева, бюджетната и здравната комисии - Менда Стоянова и Даниела Дариткова, до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и неговата заместничка Жени Начева, която оглавява надзора в касата, написа Канал 3.бг.

Лекарите са неприятно сюрпризирани и недоволни, че в плана не са намерили място техните оферти да се постави завършек на прехвърлянето на пари от едно перо в друго, като припомнят, че това към този момент е било контрактувано по време на разискванията до момента.

Ако забележките им не бъдат взети под внимание, лекарите плашат с искане на оставки на " неточните сътрудници в бранша, които безпардонно отстраняват към този момент контрактувани текстове в ЗБНЗОК. В декларацията се показва, че при правенето на проектобюджета за Здравната каса БЛС е дал " редица аргументирани оферти, които да удовлетворят както медицинските експерти в бранша, по този начин и пациентите ". И напомнят, че предложенията на БЛС за градивни промени бяха подкрепени и от Асоциацията на университетските лечебни заведения, Националното съдружие на частните лечебни заведения, Националнатa асоциация на частните лечебни заведения, Сдружението на регионалните лечебни заведения, Сдружението на общинските лечебни заведения и Българска болнична асоциация.

" В новите оферти на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса обаче Български лекарски съюз с неразбиране вижда, че един от основополагащите текстове, а точно елиминиране опцията за прекачване на суми от параграф в параграф, тъй че гласуваните един път средства по пера да бъдат употребявани единствено и само за застраховане активността по направление, липсва в одобрения от сътрудниците вид.

Фактът, че контрактувани към този момент параграфи отсъстват от новия документ за ЗБНЗОК, обезсмисля водените досега градивни и диалогични договаряния и слага под подозрение подписването на НРД 2019. Едноличното приемане на решения приказва само и единствено за подмолни дейности, които ще доведат до колапс на цялата система, се показва в позицията на съсловната организация.

БЛС твърдо застава зад своето предложение и разбиране, че за вярното действие на здравната система, за удовлетворението на пациентите и на медицинските експерти, за усмиряване на напрежението в бранша е наложително застраховане активността по направление, без да има опция за прекачване на към този момент веднъж гласувани средства по параграфи в друго направление, се споделя в документа, подписан от шефа на Лекарския съюз доктор Иван Маджаров.

Настоява се предлагането за фиксиране на средствата по параграфи да бъде вписано в ЗБНЗОК, запазвайки смисъла на предлагането от лекарския съюз. " От години сме очевидци на практиката за попълване на дефицити в бранша със средства за здравна активност, което всъщност нарушава волята на законодателя. В тази връзка, БЛС държи активността на медицинските експерти да бъде оптимално обезпечена и усъвършенствана, тъй че качеството на услугите в бранша да бъде нараснало, тъй че здравната система да отговори съответно на потребностите на популацията ", написа в декларацията.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР