Снимка: БгнесСтотици румънци излязоха вчера на нов протест в столицата

...
Снимка: БгнесСтотици румънци излязоха вчера на нов протест в столицата
Коментари Харесай

Румънците продължиха протестите срещу корупцията

Снимка: Бгнес
Стотици румънци излязоха през вчерашния ден на нов митинг в столицата Букурещ, заяви Дарик радио, цитирайки АП. Те желаят да окажат напън върху държавното управление да се откаже от плануваното преструктуриране на правосъдната система. Според тях предложенията за промени в правосъдното законодателство ще създадат мъчно наказването на корупцията по високите етажи на властта. Демонстрантите развяваха флагове пред държавните офиси и скандираха " Оставка! " и " Правосъдие, не корупция ".
Високопоставени членове на ръководещата коалиция от леви партии, в това число ръководителят на ръководещата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, са разследвани за корупция. Драгня не може да бъде министър председател, тъй като през 2016 година бе наказан за изборни измами. Неговите съдружници настояват, че правосъдното гонене е политически стимулирано. Същевременно зам. генералният секретар на СДП Кодрин Щефанеску сподели, че партията ще провежда контрапротести в Букурещ и други градове тази седмица против това, което той назовава " паралелна страна ". С този израз партията и нейните съдружници назовават правосъдната система и румънския президент Клаус Йоханис, който е съдружник на опозицията.
В събота няколко стачкуващи влязоха в стълкновения с полицията на Площада на успеха, където от януари се организират постоянно демонстрации. Причината за напрежението бяха проектите на кметицата на Букурещ Габриела Фиря да употребява мястото за коледен базар. Демонстрантите разглобиха скелета и огради и даже министър председателят Михай Тудосе разкритикува проектите на кметицата, която е почитан член на СДП. В последна сметка тя сподели, че ще реалокира коледния базар на друго място.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР