Снимка БГНЕСПравителствена делегация начело с Бойко Борисов пристига в Скопие

...
Снимка БГНЕСПравителствена делегация начело с Бойко Борисов пристига в Скопие
Коментари Харесай

България и Македония подписват днес договор за добросъседство и приятелство

Снимка БГНЕС
Правителствена делегация отпред с Бойко Борисов идва в Скопие през днешния ден, където българският министър председател и македонският му сътрудник Зоран Заев ще подпишат Договор за добросъседство, другарство и съдействие, предава БГНЕС.
Във водената от премиера делегация са включени още четирима министри: Екатерина Захариева, вицепремиер по правосъдната промяна и министър на външните работи; Красимир Каракачанов, вицепремиер по публичния ред и сигурността и министър на отбраната; Теменужка Петкова министър на енергетиката и Ивайло Московски министър на превоза. След подписването на Договора всеки от министрите ще има двустранни срещи със своите македонски сътрудници. " Визитата е продължение на договореностите, реализирани при визитата на премиера Зоран Заев в София на 20 юни т. година и е израз на желанието и политическата воля на двете страни за създаване на открити, добросъседски връзки, учредени на европейските полезности и взаимно почитание ", предадоха от пресслужбата на Министерски съвет.
Освен че планува премахване на езика на омразата и напрежението от двустранните връзки, използването на документа ще способства за топене и възкръсване на комерсиалния стокообмен сред България и Македония. В подтекста на контракта са и два меморандума – за реализиране на ж.п. връзка София-Скопие и за създаване на междусистемна газова връзка.
В навечерието на подписването на контракта и от София, и от Скопие беше изразено желанието за осъществяване на кулоар №8, защото тази транспортна артерия би съдействала за интензифициране на икономическите връзки сред двете страни. Освен срещи с премиера Зоран Заев българският министър-председател Бойко Борисов ще се види с ръководителя на Народното събрание Талат Джафери и с президента на Македония Георге Иванов. /БГНЕС
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР