Снимка БГНЕСАтлантическият съвет публикува на официалната си страница най-новият си

...
Снимка БГНЕСАтлантическият съвет публикува на официалната си страница най-новият си
Коментари Харесай

Новата стратегия на САЩ за Балканите: Никаква промяна на границите, ясна перспектива за Македония

Снимка БГНЕС
Атлантическият съвет разгласява на формалната си страница най-новият си отчет за новата американска тактика за Балканите, предава БГНЕС. Документът, който е озаглавен " Балканите напред: Новата тактика на Съединени американски щати в района " е бил публикуван ден преди конференцията за Западните Балкани, която ще се организира във Вашингтон.

Във форума ще вземат участие министрите на външните работи от района. Атлантическият съвет счита, че в района е реализиран забележителен триумф: Словения и Хърватия са част от Европейски Съюз и НАТО, а Черна гора и Албания са членове на Северноатлантическия пакт. " Независимо от желанието на района да бъде част от Западния свят и неговите институции, окончателният излаз не би трявало да се счита за авансово решен. Съединени американски щати могат и би трябвало да имат основна роля в тази тенденция. Те би трябвало да изпратят ясна, обща визия за района. Те би трябвало да координират дейностите си с Европейски Съюз за възобновяване на ясната обща трансатлантическа цел на политическо равнище ", се споделя в новата тактика на Съединени американски щати за Балканите.

В отчета са посочени няколко съответни ограничения, които Съединени американски щати би трябвало да подхващат за стабилизирането на района:

1. Атлантическият съвет счита, че Съединени американски щати би трябвало да имат непрекъснато военно наличие в Югоизточна Европа, за гарантирането на сигурност и да имат опция за дълготрайно въздействие върху събитията. Военната база в " Бондстийл " /Косово, бел.ред./ е идеална за тази цел.
Войниците там би трябвало да оказват помощ при укрепването на качествата на локалните управляващи в битката против тероризма, посредством замяна на опит и да оказват помощ при естествени бедствия. По този метод Съединени американски щати ще изпратят явен сигнал за попречване на недомислените проверки на в този момент съществуващите граници, които се подтикват от съветския авантюризъм.

2. Съединени американски щати би трябвало да се опитат да реализират историческо помиряване със Сърбия. Белград може и би трябвало да бъде непосредствен сътрудник и съдружник в района. Това обаче може да стане, в случай че Белград стартира да се разграничава от Русия.

3. Съединени американски щати би трябвало да възстановят репутацията си на същински медиатор. Те би трябвало да положат спомагателни старания и да приготвят Атина и Скопие в бъдеще да бъдат съдружници. Съединени американски щати би трябвало да обединят напъните с Европейски Съюз за подкрепяне на договарянията сред Белград и Прищина за тяхното по-бързо привършване.

4. Трябва да се обърне внимание на младежите и на бизнесмените от района. Нито една от тези ограничения няма смисъл, в случай че не се обърне внимание на дълготрайните стопански вероятности в района за младежите.

Атлантическият съвет акцентира, че Европейски Съюз и в бъдеще ще остане главен състезател на Западните Балкани - с доста повече запаси, благоприятни условия, човешки капитал и политическо внимание в сравнение с Съединени американски щати.

" Съединени американски щати би трябвало да запазят тежестта на престижа си, който може да се употребява за гарантиране на сигурността в района за, в никакъв случай повече тази част да бъде източник на съществени проблеми или конфликти ", се споделя в рекомендациите на Атлантическия съвет.
" Западните Балкани би трябвало да бъдат интегрирани в Европейски Съюз, когато става въпрос за превоз и енергетика. Това е опция за съдействие сред Съединени американски щати и Европа. Във времена когато доста хора не чакат Вашингтон и Брюксел да имат идентични позиции, Балканите ни дават опция за съдействие и триумф ", споделя пред " Гласът на Америка " заместник-председателят на Атлантическия съвет Деймън Уилсън.

" Ако не сме задоволително ангажирани, в случай че демонстрираме колебливост, тогава ще отворим пространство за утежняване на обстановката. Подобно нещо видяхме в Македония след 2008-ма година, когато се провали опита за участието на тази страна в НАТО по време на срещата в Букурещ. Това потвърждава, че намаляването на американския ангажимент в района може да докара до по-голямо утежняване на избрани негативни процеси и проблеми, в това число и до това да се стигне до вероятни рецесии...

Нашето обръщение е следното - в случай че пренебрегваме района, в случай че не осъществим своята роля, може да бъдем очевидци на експлоадирането на нова рецесия - да вземем за пример в връзките Белград-Прищина, или нещо, което е по-вероятно в Босна, а видяхме какъв капацитет има за сходно нещо и в Македония ", акцентира Уилсън и разяснява: Мощна дипломатическа поддръжка за Белград и Прищина и обрисуване на пътя за свързването на Атина и Скопие. Американската дипломация би трябвало, дружно с Европейски Съюз, да управлява част от тези старания и да не остава на назад във времето.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР