Снимка: БГНЕС Властите в Словакия задържаха заподозрян за убийството на

...
Снимка: БГНЕС Властите в Словакия задържаха заподозрян за убийството на
Коментари Харесай

Заподозрян за убийството на журналиста Ян Куциак е задържан в Словакия


Снимка: БГНЕС

Властите в Словакия задържаха обвинен за убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата, предават информационнитя организации.

Полицията е направила обиски в домовете на лица, от дълго време обвинени за разпространяване на опиати. Обиските са осъществени покрай селището Велка Мача, където са убити журналистът и приятелката му.

Конфискувани са 160 грама от опиата перветин, хладно и огнестрелно оръжие, което е изпратено за балистична експертиза. Началникът на националната полиция Тибор Гашпар посочи, че е рано да се каже дали убийството е осъществено с иззетото оръжие.

Основната версия за убийството на журналиста, работил за братиславското онлайн издание Aktuality.sk, е кавга на италианската мафия Ндрангета. Куциак е подготвял материал за активността на незаконната формация в Словакия и връзките й с управляващите на страната.

След като по-рано денем министърът на културата на Словакия Марек Мадярич подаде оставка поради убийството на проверяващия публицист, двама високопоставени служители оповестиха, че се отдръпват от постовете си, защото са упоменати в последната публикация на Ян Куциак. Това са Вилиам Ясан, секретар на Съвета за национална сигурност, и Мария Трошкова, съветничка на премиера Роберт Фицо, съобщи Ройтерс.

Ясан и Трошкова настояват, че нямат нищо общо с убийството на журналиста, който написа за тях, че преди да навлязат в политиката, са били свързани с италиански предприемач. Куциак не показва, че те са направили нещо неправилно, само че апели за тяхната оставка насочиха правосъдният министър Луция Житнянска и представители на опозицията, напомня Българска телеграфна агенция.

В края на предходната седмица 27-годишният публицист и приятелката му бяха открити убити. Полицията сподели, че по всяка възможност убийствата са свързани с професионалните занимания на младия мъж. Покушението предизвика хиляди да излязат на митинг в сряда вечерта в столицата Братислава, призован от опозицията, заяви Асошиейтед прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР