Снимка: БАБХБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново

...
Снимка: БАБХБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново
Коментари Харесай

АЧС засегна индустриална ферма за първи път в област Силистра

Снимка: БАБХ

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална плантация в село Попина, община Ситово, област Силистра.

Положителните проби бяха лабораторно доказани през днешния ден, 30 юли 2019 година, от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, оповестиха от пресцентъра на БАБХ, представен от novini.bg.

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е четвъртият случай на доказано огнище със болестта АЧС в индустриална плантация и първи за региона.

Предприети са ограниченията за надзор и очистване на болестта според разпоредбите на европейското и националното законодателство и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС. Предстои насилственото ликвидиране по човечен метод и обезвреждането на всички инфектирани и контактни прасета в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неразбираем здравен статус и генезис, при съблюдаване на нормативните условия.

БАБХ удостовери и едно ново огнище на Африканска чума при домашни прасета в област Русе, град Бяла в персонални стопанства, в които се отглеждат 9 нерегистрирани прасета. Населеното място попада в 10 км надзорната зона, основана към доказаното на 16 юли 2019 година огнище в записана фамилна плантация вид А в село Пет кладенци, община Бяла

Взетите проби са доказани като позитивни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от през днешния ден, 30 юли 2019 година

Установен е и нов случай на Африканска чума при 6 диви прасета в община Свищов, област Велико Търново.

В Попина и Бяла са основани зони на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони). Предстои насилственото умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на домашни прасета в 3 км защитна зона при съблюдаване на условията за понижаване до най-малко страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване.

Аналогично на към този момент подхванатите ограничения при предходните установени огнища, в основаните зони на ограничаване в засегнатите области се организира засилен клиничен и лабораторен контрол. Предприетите ограничения са въведени посредством заповеди на изпълнителния шеф на БАБХ, оповестени на уеб страницата на Агенцията тук.

Неспазването на разпоредбите за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при развъждане на прасета в домашни условия, са основни за преместване на болестта от дивите към домашните прасета.

От друга страна изхвърлянето на всевъзможни боклуци, вътрешности и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространяване и предаване на вируса от домашни към диви прасета.

БАБХ още веднъж предизвестява, че се не разрешава влизането и излизането на хора и коли без позволение от БАБХ, в региона на обектите, по време на осъществяване на ограниченията, разпоредени със заповед (от 9.7.2019г.) на изпълнителния шеф на Агенцията, като се изключи чиновници на Министерство на вътрешните работи, медицински лица, включително и Спешна здравна помощ, представители на централната и локалната власт, и регионалната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното обитаемо място.

БАБХ припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно. Отпадъци от свинско месо и артикули, както и опаковки от тях, не би трябвало да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, в това число трупове на отстреляни диви прасета не би трябвало да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.

АЧС е заболяване с капацитет на бързо разпространяване, вирусът е извънредно резистентен в околната среда, като фактор за разпространяването му, с изключение на инфектирани прасета, са и нечисти свинско месо и артикули, транспортни средства, съоръжение и други

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР