Снимка: АП/БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през

...
Снимка: АП/БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през
Коментари Харесай

Новородено е убито при руски удар по родилно отделение, Украйна обеща да подслони хората за зимата

Снимка: АП/БТА
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.
Новородено е убито при съветски ракетен удар по родилно поделение в Запорожка област
Новородено бебе е убито при съветски ракетен удар, поразил родилен дом в град Вилнянск, в украинската Запорожка област, която Русия разгласи, че анексира по-рано тази есен, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки „ Франс прес “.

Ракетният ударът е бил нанесен тази нощ. Поразена била двуетажна постройка, в която се намирало родилното поделение. Сградата е разрушена. Тя е била част от градския болничен комплекс, обявиха в членове на избавителните екипи в известие, оповестено в обществена мрежа. Те оповестяват, че вследствие на офанзива е било убито новородено.
Украйна дава обещание подслони за хората с наближаването на зимата
Украинското държавно управление даде обещание да сътвори подслони, които да дават отопление и вода за нуждаещите се хора. Това става на фона на задаващата се сурова зима и неспирните съветски удари, опустошили енергийната инфраструктура на Украйна, съобщи Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че ще бъдат построени специфични „ центрове на непобедимостта “ в страната, които ще дават електричество, отопление, вода, интернет, мобилни телефонни връзки и медикаменти – гратис и непрекъснато.

„ Ако още веднъж бъдат осъществени масирани съветски удари и е ясно, че електричеството няма да бъде възобновено за часове, „ центровете на непобедимостта “ ще влязат в деяние с всички значими услуги “, съобщи той в снощното си видеобръщение.

По думите му към този момент са основани над 4000 центъра и се възнамеряват още. „ Сигурен съм, че като си оказваме помощ взаимно, ще можем да изкараме тази зима дружно “, сподели Зеленски.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че следва тежка зима за украинската столица поради вредите, нанесени на енергийната инфраструктура на Украйна от съветските удари, показва ДПА.

„ Това е най-лошата зима от Втората международна война “, сподели той в изявление за немския в. „ Билд “.

По думите му Киев би трябвало да е подготвен за „ най-лошия сюжет “, включващ обилни прекъсвания на тока при ниски температури, при което част от популацията може да се наложи да бъде евакуирано. „ Но ние не желаеме да се стига до такава степен “, съобщи Кличко.

Той упрекна съветския президент Владимир Путин, че се пробва да прогони хората от Киев с офанзиви против гражданската инфраструктура.

„ Путин желае да тероризира хората, да ги накара да мръзнат, да нямат осветяване “, да оказва напън върху Зеленски, сподели Кличко. „ Но това няма да се случи. Моето усещане е, че хората единствено ще станат по-гневни, по-решителни. Ние няма да умрем или да избягаме, както желае Путин “, съобщи кметът на украинската столица.
Севастопол е бил нападнат с дронове, обявиха локалните управляващи
Град Севастопол на анексирания от Русия Кримски полуостров е бил нападнат с дронове от украинските сили, предадоха ДПА и ТАСС, като се позоваха на локалните управляващи.

Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев съобщи в Телеграм, че противовъздушната защита е свалила два дрона. На прицел е била взета топлоелектрическа централа в Балаклавския регион. Черноморският флот на Русия е прехванал още три дрона над морето покрай пристанищния град. Развожаев сподели, че не са потърпевши цивилен обекти.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР