Смятаният за мозъка на атентатите от 11 септември 2001 г.

...
Смятаният за мозъка на атентатите от 11 септември 2001 г.
Коментари Харесай

"Мозъкът" на атентатите от 11 септември е склонен да помогне в дело срещу Саудитска Арабия

Смятаният за " мозъка " на атентатите от 11 септември 2001 година Халед Шейх Мохамед е податлив да помогне на потърпевшите от терористичните офанзиви в делото им против Саудитска Арабия, написа в. " Уолстрийт джърнъл ", като се базира на правосъдни документи.

Според вестника той слага изискване - да не бъде наказан на гибел от военните съдилища в Гуантанамо.

Става въпрос за исковете на потърпевши от атентатите в Съединени американски щати на 11 септември 2001 година, с които се твърди, че Рияд е подпомагал атентаторите от " Ал Кайда " и по тази причина следва да заплати милиарди долари компенсации на жертвите, предадоха международните организации. Миналата година Федералният южен съд в щата Ню Йорк отхвърли искане на Рияд (както на държавното управление, по този начин и на компании и организации) тези каузи да бъдат прекъснати.

Адвокатите на ищците желаеха свидетелства от трима от петимата арестувани в Гуантанамо, упрекнати за атентатите. Въпреки първичния отвод юрист на Халед Шейх Мохамед изяснява, че решението зависи главно от характера на правосъдното произвеждане и опцията за смъртна присъда. С други думи, при " липса на евентуална смъртна присъда би било допустимо доста по-широкообхватно съдействие. " Адвокат на племенника му също споделя, че е имало промени в позициите на обвинените. Според него Мохамед се усеща " подготвен и има предпочитание " да помогне в делото на жертвите, само че има потребност първо да бъде решен въпросът за смъртното наказване.

" Уолстрийт джърнъл " отбелязва, че преди 11 години Халед Шейх Мохамед прекъснал арбитър, с цел да изясни, че наричаното от него дело, което може да докара до смъртна приъда, всъност е " мъченическо ". " От доста време желая да умра като страдалец, " споделил той. Според източник на вестника, осведомен с процеса, " доста неща са се случили за последните 10 години " - " обвинените не се интересуват колкото преди от опцията да умрат като мъченици ".

В Съединени американски щати нееднократно са изказвани догатки, че управляващите в Саудитска Арабия са си затваряли очите пред активността на терористичната мрежа " Ал Кайда " и дори може и да са имали контакти с нея, а по тази причина и носят частична отговорност за атентатите от 11 септември, при които починаха близо 3000 души. Рияд обаче постоянно е отричал причастност към " Ал Кайда " и нейните дейности и заплашва, че в случай че съдът почете исковете на американските жители, ще разпродаде своите активи в Съединени американски щати, възлизащи на стотици милиарди долари, с цел да не допусне те да бъдат запорирани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР