Смятаме следващия понеделник да пуснем за обществено обсъждане закона за

...
Смятаме следващия понеделник да пуснем за обществено обсъждане закона за
Коментари Харесай

Никола Стоянов: В понеделник пускаме за обществено обсъждане закона за търговските надценки

„ Смятаме идващия понеделник да пуснем за публично разискване закона за надценките. Това е срокът, който сме си сложили, до края на тази седмица да го приключим. В него ще има формула за ценообразуване на избрани 1 или 2 продукта от продуктова група, за които търговците на дребно (над избран предел на годишен оборот) ще са задължени да продават на минимални надценки “, съобщи в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия служебният министър на стопанската система Никола Стоянов.

„ Служебното държавно управление е твърдо в желанията си да направи всичко допустимо да се повлияе на цените на стоките. Ние би трябвало да опитаме всички хрумвания, които имаме, всички хрумвания и които някой е подал и които ни се костват смислени, да ги изпълним, тъй че да се опитаме да повлияем на цените “, сподели още министър Стоянов.

„ Реалният резултат, който на нас ни се желае, е трайно понижение на цените. Ние към този момент виждаме, че има доста повече промоции последния месец, откогато държавното управление съществено се зае с тази тематика, само че това не е, към което се стремим. Трайно понижение на цените в последна сметка и повече бистрота в целия бранш – нещо, което е липсвало доста години наред. Именно поради това е толкоз значим уеб сайтът foodprice.bg. Защото за първи път цялата информация от институциите, която се събира се демонстрира на едно място “, съобщи Стоянов.

 ГЕРБ/СДС

„ Сайтът дава опция в действителност за сериозен разбор за хората, които с това се занимават. Може да покаже ясно несъответствията по отношение на търговия на едро и дребно и така нататък Освен осведомителна функционалност този уебсайт ще има и индиректна регулаторна функционалност “, добави служебният министър на стопанската система.

По отношение на уеб страницата той сподели още, че за пръв път на едно място може да се види цялата информация и от Национална агенция за приходите, и от Агенция „ Митници “, и от стокови тържища и борси за цените на едро, както и от екип на земеделското министерство, който събира информацията за статистиката на „ Евростат “. От тази седмица се чакат и заявки от търговците на дребно, които са с оборот над 30 милиона лв.. Министърът се надява от края на идната седмица към този момент да имат и техните най-евтини цени за всяка категория артикули, която оферират без промоция.

Той разясни, че не желаят по никакъв метод да задължават комерсиалните вериги да разгласят цените, тъй като това е на непринуден принцип. Голяма част тези към 30 компании, с които са имали диалози и попадат в прага над 30 милиона лв. годишен оборот, са декларирали интерес да стартират да качват своите цени на уеб страницата.

„ Категорично акцията не е против огромните търговски вериги. Прагът от 30 милиона никога не включва единствено огромните търговски вериги, в противен случай, по този начин сме го създали, че и локални търговци с по няколко магазина да могат да го прескочат. Те просто са най-видимите, защото доста хора пазарят в тях. Проверяваме по цялата верига “, добави Никола Стоянов.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР