Смятаме, че най-малко едно 20% би трябва да е увеличението

...
Смятаме, че най-малко едно 20% би трябва да е увеличението
Коментари Харесай

Акад. Ревалски: Искаме 20% по-високо заплащане за учените в БАН

Смятаме, че минимум едно 20% би би трябвало да е нарастването на труда, с цел да се обере недофинансирането през годините. 2018 година беше първата година, в която имаме по-голям бюджет от 2009 година 10 години имаше недофинансиране, което се отрази на Българска академия на науките и в огромна степен демотивираше учените. Сега наклонността се е обърнала. Усещаме схващане от институциите, само че това би трябвало да продължи със същите темпове. Учените са просто извънредно скъп капитал за България и те могат единствено да допринесат със своята работа за просперитета на българското общество. Трябва да ги запазим.

Това съобщи ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиян Ревалски. Българската академия на науките празнува през днешния ден 150 години от основаването си.

Броят на учените в академията през днешния ден надвишава 2500 души. Акад. Ревалски уточни като най-голямо предизвикателство пред Академията да резервира хората си и да притегли и задържи младите. По думите му след 5-6 години Българска академия на науките ще загуби към 700 - 800 учени по чисто биологически аргументи.

Той акцентира, че началната междинна заплата в Българска академия на науките е ниска - от порядъка на 800 лева: " Към нея се прибавят докторските и прослуженото време. Базовите заплати не са високи. Има много сътрудници, които работят по спомагателни планове, откъдето е допустимо да се увеличи възнаграждението, само че те са с избран интервал на деяние ".

Голяма част от проучванията, които се вършат, имат потребност от модерна инфраструктура, която е скъпа. Освен това тя след това изисква поддръжка. За да се правят някакви проучвания, са нужни избрани материали, които също са скъпи. От друга страна е факторът възнаграждение на труда на учените, сподели още акад. Ревалски. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР