Смятам, че е време да преразгледаме 10-процентния плосък данък, защото

...
Смятам, че е време да преразгледаме 10-процентния плосък данък, защото
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: България трябва да преразгледа плоския данък

" Смятам, че е време да преразгледаме 10-процентния плосък налог ", тъй като " прогресивното подоходно облагане разрешава да се споделят по-успешно ресурсите на една страна в обществото ".

Това съобщи пред Българска телеграфна агенция ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. В края на предходната седмица бе решено тя да управлява Фонда за нов петгодишен мандат.

" Ние имаме сполучливи бизнеси, сполучливи хора - това е отлично. Но това значи, че те могат да способстват малко повече за качеството на работната ръка, за качеството на инфраструктурата, за страната си като цяло. Това ще бъде в полза на техния бизнес и на качеството на техния живот. 

Когато България одобри плоския налог беше вярно решение. Целта тогава беше да излязат парите " на ярко ". Сега имаме по-добри институции и не е нужно да привличаме парите да излизат " на ярко " с 10-процентен плосък налог. Ако погледнете света, диференциране на данъчната ставка се приема като вярно. Диференцираната данъчна ставка, или казано като прогресивното подоходно облагане, разрешава да се споделят по-успешно ресурсите на една страна в обществото ", разяснява Георгиева.

Според нея България е направила битката с инфлацията приоритет и е реализирано много в това отношение.

" Инфлацията продължава да спада и чакаме да я забележим до края на годината в диапазона към 3 на 100. София има път, по който да извърши условията за влизане в еврозоната.

Това, което виждам от разнообразни отчети за страната, е, че има единение за влизане в еврозоната и има такава опция. Тоест, въпросът е на политически приоритет и на политическа воля.

Да, ние знаем че предстоят нови избори, само че ние също знаем, че когато има единение сред главните политически сили по дадена тематика, задачата може да бъде реализирана. Аз персонално считам, че не би трябвало да пропущаме този късмет.

Ние към този момент отложихме няколко пъти това. Трябваше да сме преди Хърватия, след това дружно с Хърватия, в този момент сме след тях, само че се надявам решението да вървим напред, да бъде подкрепено със съответните политически дейности.

Ще повторя нещо, което съм казвала и преди – щом сме във валутен ръб, ние консумираме паричната политика на Европейската централна банка. Не съм чула в Българя да има предпочитание да се излезе от валутния ръб. И тук идва въпросът -  за какво ние желаеме да консумираме политика, в чието образуване не участваме?

Защо мислим, че опитът на другите страни не е от голяма важност? Ние видяхме, че страните от някогашния социалистически лагер, които влязоха в еврозоната, нямаха стремглав скок на цените, а имаха усъвършенстване на икономическите индикатори ", сподели Геортиева във връзка устрема на България да влезе в еврозоната.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР