Смятам, че е необходимо да бъде разгледана възможността учениците, които

...
Смятам, че е необходимо да бъде разгледана възможността учениците, които
Коментари Харесай

Омбудсманът: Учениците трябва да могат да се явят на матура за повишаване на оценката

Смятам, че е належащо да бъде прегледана опцията учениците, които желаят да се явят на изпит за повишение на оценката от ДЗИ, да имат тази опция, тъй като тя е определяща при кандидатстване във висше образователно заведение и респективно за тяхното бъдеще. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент по време на съвещание на парламентарната комисия по образованието и науката.

Повод за предлагането на омбудсмана към депутатите са тъжби на родители и възпитаници, които стачкуват против това, че зрелостниците имат право единствено на един единствен късмет да се явят на матура, оценката, от която обаче предопределя целия им живот отсега нататък. В една от жалбите, да вземем за пример, родител показва, че детето му вдигнало температура на изпита и разумно – резултатът не бил приемлив, тъй че да се класира в стремежи университет.

Проф. Ковачева поддържа и предлагането за промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за предучилищно и учебно обучение, които се отнасят до матурите по профилиращ предмет при довеждане докрай на ХІІ клас. В

комисията тя очерта сериозен проблем - при кандидатстване в избрани специалности, за които се изисква оценка от дипломата, само че ученикът не е изучавал този предмет като профилиращ във втори гимназиален стадий, се получава по този начин, че той ще бъде ощетен и няма да има опция да кандидатства за банкет във въпросната компетентност.

Според омбудсмана промяната в междинното обучение, заложена през 2016 година с влизането в действие на новия закон, демонстрира минусите си точно в този момент, когато приключва първият випуск.

Подчерта, че от разбора на постъпващите тъжби, свързани с проблеми с ДЗИ и с изискванията за банкет в университетите, може да се направи извод за нуждата от прецизиране на нормативните документи, тъй че учениците да не бъдат ограничавани в избора на специалност и специалности, за които да аплайват в университети в страната и чужбина.

„ За страдание, все още биха могли да срещнат спънки в този избор, защото университети в страната и чужбина за банкет в специалности в направление Компютърни науки, да вземем за пример, изискват оценка от матурите по математика върху наличието от втори гимназиален стадий, като единствено в български университети има опция да се кандидатства с оценка от трети ДЗИ по съответния образователен предмет, изучаван в общообразователната подготовка, само че тя е с по-нисък коефициент “, уточни омбудсманът.

Допълни, че равнището на матурите по предмет по избор е на равнище от общообразователната подготовка и то не е задоволително за кандидатстване в университетите в чужбина, чиито условия са за положени ДЗИ на второ ниво, т.е. върху образователното наличие, изучавано по профилиращи предмети във втори гимназиален стадий.

Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент застана зад концепцията страната да обезпечава безвъзмездни учебници и образователни комплекти за всички възпитаници от І до ХІІ клас.

Поводът - обсъжданите промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за предучилищно и учебно обучение.

„ В институцията на омбудсмана постъпват голям брой тъжби от родители на възпитаници, които показват своята позиция за обезпечаване на безвъзмездни учебници за учениците в страната и слагат претенции Министерство на образованието и науката да обезпечава безвъзмездни учебници и образователни тетрадки на всички възпитаници “, сподели проф. Ковачева.

Тя посочи обстоятелството, че по закон образованието у нас е наложително до 16-годишна възраст, от което следва, че страната е длъжна да обезпечава условия за осъществяване на това обвързване най-малко до X клас, когато учениците навършват 16 години. Сега просветителното министерство обезпечава учебници и пособия на учениците от I-IV клас, на V-VII дава единствено учебници, а за учениците от VIII-XII клас няма нищо, което ги слага в неравнопоставена позиция по отношение на учениците от другите класове.

Омбудсманът добави, че всички родители се сблъскват с нуждата от закупуване на учебници и спомагателни пособия за работа в клас, на възнаграждение на спомагателни уроци на децата си от най-ранна възраст.

Подчерта и, че вложението в безвъзмездни учебници е един път на три или на няколко години, т.е. не се купуват всяка година, както и че обезпечаването им за всички възпитаници ще способства за равния достъп и по-пълното им обгръщане в учебното обучение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР