Смята се, че сънищата играят ключова роля в редица когнитивни

...
Смята се, че сънищата играят ключова роля в редица когнитивни
Коментари Харесай

Мозъкът ви брани сънищата ви, като избира кои звуци да филтрира

Смята се, че сънищата играят основна роля в редица когнитивни процеси – да вземем за пример консолидиране на спомените и поддържането на прочувствен баланс. Съответно, доста е значимо никой да не ни пречи, до момента в който спим. Само по този метод ще можем да се възползваме оптимално от среднощните ин скитания в страната на сънищата. Според ново проучване мозъкът филтрира изборно звуците, които (според него) е най-вероятно да ни разсънят, до момента в който сънуваме. По този метод сивото ни вещество на процедура отстрани евентуалните спирания.

Новото проучване, оповестено в Current Biology, разказва по какъв начин екип от откриватели е употребявал електроенцефалограф, с цел да мери интензивността на слуховия кортекс на група от доброволци по време на разнообразни етапи от техния сън. Преди да заспят, хората са чули два записа по едно и също време – единият е бил на естествена тирада, до момента в който другият – на поредност от безсмислени звуци. Двата потока от звуци са били обработени настрана и все пак – по едно и също време – от мозъците на хората, до момента в който били будни. Нещо, което учените очаквали. Когато заспали обаче, нещата станали надалеч по-интересни.

Записите продължавали да вървят, до момента в който хората се унасяли в сън. Именно тогава обаче създателите на проучването забелязали, че мозъкът почнал да трансформира метода, по който обработвал двата потока. Първата огромна смяна настъпила в така наречен tonic REM – дълбока фаза от съня, която нормално не се асоциира със сънищата. На този стадий от цикъла на съня обработката на естествената тирада била засилена в слуховия кортекс, което показвало, че мозъкът дефинира тези съответни звуци като смислени и надлежно – им обръща в допълнение внимание.

Когато достигнали етапа от съня, в която нормално сънуваме (phasic REM), обработката на естествената тирада от страна на мозъка била прекратена. Т.е. той съзнателно филтрира звуците, които счита за смислени и надлежно – които евентуално могат да ни разсънят. Безсмислените звуци обаче се обработвали обикновено, което евентуално значи, че те се считат за фонов звук и не са опасност за съня.

От дълго време знаем, че хората, които се намират във phasic REM, се разсънват по-трудно от тези, които са в tonic REM. Сега това ново проучване най-сетне съумява да отговори на въпроса за какво това е по този начин. По време на tonic REM мозъкът следи интензивно за смислени звуци в заобикалящата ни среда, до момента в който през phasic REM той ги пренебрегва, с цел да не попречат на сънищата ни.

Източник: Обекти
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР