Смята се, че само в САЩ всяка година почти половин

...
Смята се, че само в САЩ всяка година почти половин
Коментари Харесай

Как антиваксърите спряха ваксина за лаймска болест

Смята се, че единствено в Съединени американски щати всяка година съвсем половин милион души се разболяват от лаймска болест. Тя е една от най-често срещаните векторни болести в света (вектор е организъм, който самичък по себе си не предизвиква болест, само че я разпространява) като се придвижва от кърлежи, които популяризират бактерията Borrelia burgdorferi по хората. Лечението е курс от антибиотици, които се одобряват в продължение на няколко седмици. Но то не работи при всички инфектирани: една част, изключително след закъсняла диагноза, развиват неврологични, сърдечни или ревматологични признаци, постоянно хронични.

А можеше да не е по този начин. Преди две десетилетия имаше ваксина за болестта за хора, които живеят в рискови региони. Но тя бе изтеглена от производителя си няколко години откакто беше утвърдена заради страховете на антиваксърите, безпочвен групов иск и доста медийна шумотевица…

Историята е разказана в няколко научни изявления, както и в една отлична серия постове в Twitter от доктор Райън Марино (ако разбирате английски).

Ваксината LYMErix е утвърдена от Агенцията за надзор на храните и медикаментите (FDA) на 21 декември 1998 година откакто е създадена от тогавашната компания SmithKlineBeecham. Това е първата в историята ваксина, утвърдена за попречване на болестта.

Тя не е съвършената ваксина – нужни бяха три дози в продължение на една година, с цел да се реализира цялостна отбрана, и тази отбрана не беше тъкмо обезпечена с резултатност от към 80 %. Не беше несъмнено и какъв брой добре ще се оправи при децата (които са обществената група с по-висок риск) и против други подвидове на бактерията, които са по-разпространени в Азия и Европа.

До декември 1999 година – една година след издаването на лиценза – изказвания за нежелани реакции от имунизацията стартират да се появяват в уеб страници, отдадени на тези странични резултати, а по-късно минават и в главните новинарски канали, които желаят да покажат „ жертвите на имунизацията “. Филаделфийската адвокатска адвокатска фирма Sheller, Ludwig & Bailey даже подава групов иск против SmithKlineBeecham от името на 121 лица, които настояват, че са имали тежка нежелана реакция към имунизацията, като най-честото недоволство е било от артрит.

Малко ретроспекция в този момент. За първи път лаймска болест е открита в Съединени американски щати през 1977 година Лекарите стартират да подозират, че се случва нещо необичайно, когато група младежи в град Лайм, щата Кънектикът, развили „ ревматоиден артрит “. Артритът е постоянно срещан признак на Лаймската болест, а проучванията през 2000 година демонстрират, че някои хора наподобява имат генетично влечение да го развият, откакто се заразят.

Да се върнем на правосъдния иск. От 1990 година насам Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите и Агенцията за надзор на храните и медикаментите ръководят Системата за докладване на нежелани събития, свързани с имунизациите (VAERS). Това им разрешава да откриват редки странични резултати, които може да са били пропуснати по време на клиничните изпитвания. До 2001 година в Съединени американски щати са публикувани 1,4 милиона дози от имунизацията против лаймска болест; за този интервал са регистрирани 905 леки реакции, които изчезват сами, и 59 случая на артрит.

Броят на случаите на артрит е бил еднакъв на броя, които се чака при неимунизирано население. Имаше опити някои от тях да се свържат със същото генетично влечение, което предизвиква артрит след заразяване, което може да е причина за хипотетичния резултат на имунизацията. Но тази връзка не беше потвърдена.

На 31 януари 2001 година Агенцията още веднъж привиква консултативната си група с хора и от двете страни на дебата, както и самостоятелни съветници. След многочислените свидетелства и диспути тя се съгласява, че изгодите от имунизацията не престават да надвишават рисковете и не са нужни промени.

Отразяването на това решение в пресата обаче довежда до трагичен спад в потреблението ѝ и в следствие производителят, в този момент GlaxoSmithKline, взема решение да изтегли LYMErix от пазара през февруари 2002 година Както се оповестява в публикация в списание „ Епидемиология и инфекции “, през 2003 година компанията урежда правосъдния спор, като заплаща над 1 милион $ за правосъдни такси на юристите на обвиняването. „ Жертвите на имунизацията “ не получават нито стотинка.

В момента се създават голям брой ваксини, само че към този момент в Съединени американски щати няма нищо против това заболяване, което става все по-често срещано, може да бъде извънредно рисково, а в някои редки случаи даже смъртоносно.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР