Смята се, че някои от пациентите с коронавирус се възстановяват,

...
Смята се, че някои от пациентите с коронавирус се възстановяват,
Коментари Харесай

Можем ли да се заразим повторно с Covid-19?

Смята се, че някои от пациентите с ковид се възвръщат, само че след неведнъж тестване се открива при тях нова позитивна реакция. Обикновено след коронавирусните инфекции, които предизвикват настинки, се развива имунитет.

Каква е разликата с Covid-19?

Един от първите случаи, за които сигнализираха лекарите, беше мъж от Токио на възраст над 70 години.

През февруари той се разболява от Ковид-19, приет в болница е в отделението по инфекциозни заболявания, само че сполучливо се възвръща, връща се към естествен живот и даже пътува с градския превоз.

Въпреки това, след няколко дни положението му още веднъж се утежни, температурата му се увеличи и той трябваше да се върне в болничното заведение.

Според японския ефирен канал N-H-K той още веднъж е минал проби за ковид и за удивление на лекарите реакцията е позитивна.

Въпреки че това не е единственият случай в Япония, наново заразяване или връщане на ковид се следи при дребна част от случаите. Броят им обаче към момента е много видим и вирусолозите към момента не схващат за какво това се случва.

Вирусът се върна

Луис Енванс, вирусолог в Испанския народен център по биотехнология, сподели пред Би Би Си, че най-малко 14% от пациентите, които са се възстановили от ковид, имат позитивна реакция при наново тестване.

Той счита, че не става въпрос за наново заразяване, а за ново възпроизвеждане на вируса в тялото на към този момент преболедувалия човек: „ Моето пояснение, измежду доста други вероятни, е, че като цяло този ковид провокира имунитет в популацията, само че този имунен отговор при някои хора е слаб “, споделя Енханс. „ Когато този имунен отговор се забави, вирусът, който остава в тялото, се връща. “

Някои вируси са в положение да персистират в тялото три месеца или даже по-дълго.

„ Когато пациентът се подложи на тест и първо покаже позитивна, а по-късно и негативна реакция, лекарите нормално допускат, че той е развил имунитет и че признаците на инфекцията не би трябвало да се повтарят, споделя Енханс. „ Но някои патогени могат да останат в тъканите. “

А при причинителя на вирусолозите на Covid-19 фактът, че позитивните резултати от тестванията се появяват толкоз скоро след очевидно възобновяване, е обезпокоителен.

Знаем, че имунната система на индивида реагира друго на разнообразни инфекции.

Например, при положение на морбили, една имунизация в ранна детска възраст нормално е задоволителна за придобиване на имунитет през целия живот.

В някои страни обаче здравните управляващи предлагат реваксинация в избрана възраст, като се употребява по-модерна ваксина.

Има и други вируси, против които имунизациите не са толкоз ефикасни и по тази причина би трябвало да се вършат постоянни имунизации.

Поради разновидността на грипния вирус да вземем за пример, такава имунизация би трябвало да се повтаря всяка година.

Новият ковид, причиняващ Covid-19, към момента не е добре свестен и учените към момента не са определили естеството на реинфекцията.

Исидоро Мартинес, помощник от здравния институт на Чарлз III в Мадрид, счита, че макар че е допустимо наново заразяване с ковид, странното е, че при Covid-19, позитивният отговор на вируса се появява толкоз бързо след негативен.

„ Ако дълготрайният имунитет не се прояви, тогава по време на идната зараза, след година или две, още веднъж ще получите зараза. И това е обикновено ", споделя Мартинес. " Но е рядко да получите още веднъж вируса, трансфериран от човек. Доколкото знаем, коронавирусът не се трансформира и не мутира толкоз бързо, колкото грипният вирус. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР