Смята се, че дартсът е измислен от английските стрелци още

...
Смята се, че дартсът е измислен от английските стрелци още
Коментари Харесай

Как се е появила играта дартс

 мишена-за-дартс-със-стрела-в-нея

Смята се, че дартсът е фиктивен от британските стрелци още в епохата на Средновековието.  Те можели да се упражняват в акуратност, хвърляйки стрелички по отрязано дърво или капака на бирена бъчва. Не е било нужно даже да се излиза на улицата, в дъждовно или студено време е можело да се устрои малк шампионат в някой пъб.

Оборудването за шампионата се приготвяло за броени минути,  присъединяване в надпреварата можел да вземе всеки, без значение от възраст и физическа мощ.

Не е изненадващо, че с времето дартсът станал известно развлечение в английските кръчми, а с цел да може да се дефинира победител, трябвало да се откриват единни правила.

През 1896 година дърводелецът от графство Ланкшир Брайън Гъмлин предложил целта да се раздели на 20 бранша и да се начисляват точки според от попаданията в тях. Само е Гъмлин не се сетил да патентова своето дейно предложение, по тази причина за откривател маркираната цел постоянно се приема по-предприемчивия Томас Уилям Бакли.

Интересното е, че в самото начало на 20 век известната игра се оказала неразрешена. По това време в Англия съществувал закон, съгласно който всички хазартни игри в питейните заведения са строго неразрешени. В цифрата на неразрешените попадал и дартсът.

Спасител на дартса се оказал един притежател на пъб в град Лийдс – Джим Гърсайд. Той решил да потвърди на локалните служители, че дартсът въобще не се отнасял към хазартните игри, по-скоро е тип спорт. Успехът в тази игра не зависи от шанса, а от майсторството на играча.

В качеството на основен мотив Гърсайд взел със себе си локалният ковач Уилям Анакин – непостижим състезател на дартс в Лийдса. Ковачът три пъти метнал стреличките и всички те попаднали в бранша с номер 20.

Чиновниците се пробвали да създадат нещо сходно, само че, естествено, не им се получило. Не им оставало друго, с изключение на да признаят, че дартсът е неразрешен безразсъдно. Благодарение на настойчивостта на кръчмата играта била избавена.

Въпреки това, дълго време към дартса се отнасяли тъкмо като към веселба, само че по никакъв начин не го считали за спорт.. Едва през 1927 година в Лондон бил извършен първият шампионат, а Националната асоциация по дартс на Англия се появила чак през 1954 година.

Развлечението на посетителите на пъбове придобило статус на спортно съревнование.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР