Смята ли служебното правителство да вземе мерки, за да може

...
Смята ли служебното правителство да вземе мерки, за да може
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев за ФАКТИ: Хеликоптерите за пожари струват колкото няколко километра магистрала. Трудно обаче се краде


Смята ли служебното държавно управление да вземе ограничения, с цел да може идната година тежката обстановка с огромните горски пожари да не се повтаря – това попита през вчерашния ден от парламентарната естрада националният представител от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев. Въпросът беше насочен към премиера Стефан Янев.

„ България сега има една от най-слабите благоприятни условия за гасене на горски пожари “, сподели от парламентарната естрада националният представител.

Последвалият отговор беше, че служебното държавно управление е направило „ полукрачка в тази посока “ – в Плана за резистентност и развиване е заложило план за медицински хеликоптери. Той изясни, че е обсъждана концепцията да бъде основана специфична държавна организация, която да ръководи, поддържа и менажира тези медицински хеликоптери, а също и за хеликоптери за гасене на пожари в изключителни обстановки. В момента страната ни има един хеликоптер, пригоден за гасене на пожари, от вторник ще има още един разполагаем, а до към 10 дни – и трети, стана ясно от отговора на Янев.

За да приказваме по отношение на неналичието на хеликоптери при бедствени обстановки като горските пожари у нас през последните дни, от ФАКТИ се свързахме с Ивайло Мирчев.

„ В продължение на доста години не се взимаха никакви ограничения за това в България да има естествена работа или естествена организация във връзка с гасене на пожарите, само че не с противопожарна техника на земята, а със самолети и хеликоптери. Това е една тематика, която се разяснява от 10 години и е необикновен проблем “, счита той.

„ Ние имаме много гори, много пресечни терени, само че по едно и също време с това много водоеми. Това благоприятства извънредно доста за потребление на подобен вид авиация”, сподели още Мирчев..

„ При огромния пожар в Кресненското дефиле – тогава нямаше по какъв начин теоретично пожарна техника да стигне до такава степен. Нямаше естествен метод, по който този пожар да бъде стеснен, с изключение на с хеликоптери”, даде образец националният представител.

Вчера стана ясно, че сега имаме един разполагаем хеликоптер за гасене. „ Имаме хеликоптер, който обаче не е профилиран за гасене на пожари. Това е Ми-17, като един от методите, по които го употребяват, е да му сложат съоръжения за гасене на пожари “, акцентира Мирчев.

„ Това, което в действителност може да се направи, е да се купят няколко самолета, които са профилирани. Те не са толкоз скъпи. Има и задоволително водоеми в страната. Фактически няколко самолета могат да покрият цялата страна и да се понижи заплахата от човешки жертви – това, което се случи в последните дни и е безспорна покруса. Допуснахме това да се случи, а можехме да го решим сега, в който имахме тази техника “, счита още Ивайло Мирчев.

На въпроса за какво съгласно него такава техника не е купена през дългогодишното ръководство на ГЕРБ, той отговори: „ Като цена, става дума за няколко километра автомагистрала. ГЕРБ по този метод схващат нещата. Цената на придобиване на цялата тази техника е колкото цената на няколко километра автомагистрала. От подобен вид поръчки и покупко-продажби обаче доста мъчно се присвоява и се краде, тъй като цените са закрепени “.

„ Държавата има задоволително финансиране, с цел да може да бъдат купени няколко такива самолета “, безапелационен е той.

Ивайло Мирчев разясни, че пазаруването на самолетите може да стане през бюджета за 2022 година.

Ивайло Мирчев разяснява и предлагането за основаване на специфична организация, която да дава отговор за медицинските хеликоптери и хеликоптерите за гасене на пожари. „ Може да се сътвори организация, това е предмет на полемики. Обществената поръчка обаче би трябвало да се задейства още тази година, с цел да може тези самолети да бъдат купени още идната година и да не губим повече време “, счита той.

Народният представител акцентира, че другите експертни отзиви през годините демонстрират, че в България при гасенето на горски пожари е доста подобаваща точно авиационната техника, защото разполагаме с голям брой водоизточници на къси дистанции. „ Още повече България е дребна по територия - елементарно и бързо може да се стигне до всяка точка на страната ни. Много уместно би било съхранението на самолетите да вземем за пример в Безмер, откъдето бързо може да се стигне до всяка точка “.

„ Обикновено горските пожари горят до края на септември, когато стартира да вали. Реално ние не знаем какъв брой още пожари ни чакат тази година. Днес вали, само че дали и на следващия ден ще е по този начин? “, сподели още той.

„ Имайте поради също, че тези пожари постоянно се палят преднамерено за да бъдат изсечени по-късно. Пали се пожар, дърветата горят, а по-късно се взима решение те да бъдат изсечени. Гасенето на пожарите с хеликоптери може да пресече тази дискусионна процедура, тъй като, когато знаеш, че запалиш ли пожар, след час, най-вече два, хеликоптерът ще гаси този пожар от въздуха, надали би имало доста смисъл за теб да го палиш първоначално “, изясни той в края на диалога.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР